Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Regenwormen reageren op klimaatverandering

  •  
28-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
regenworm

© Regenworm. Foto: Jesper Buursink

Door klimaatverandering kan het lang droog zijn of kan er ineens veel regen vallen. Promovendus bodemecologie Astra Ooms van de Vrije Universiteit onderzoekt wat voor invloed dit heeft op het bodemleven. En dan met name de reactie van regenwormen op een extreem natte en droge bodem. 

Bodemvruchtbaarheid

Er zijn in Nederland zo'n 25 soorten regenwormen waarvan de meeste in landbouwgrond, parken en tuinen leven. Zij zijn van groot belang voor de bodemvruchtbaarheid doordat ze gangen graven en zo bijvoorbeeld zorgen voor drainage in de bodem. Ze voorkomen inklinken van de aarde. Daarnaast breken ze organisch materiaal af en zetten dit om in nuttige voedingsstoffen.  

Onderzoek

In een stuk onderzoeksgebied bij Wageningen heeft Astra Ooms achttien buizen met aarde en vegetatie verzameld, zowel in natte als droge grond inclusief regenwormen. In een laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft ze extra regenwormen toegevoegd aan de bodemproeven. Door de overleving en reactie van de wormen te onderzoeken hoopt ze inzichtelijk te maken wat de invloed is van extreme natte en extreem droge periodes op de regenworm. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.