Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Regels rondom het plukken van paddenstoelen’

  •  
03-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4336 keer bekeken
  •  
paddenstoel eekhoorn

© De siberische grondeekhoorn smult graag van paddenstoelen. Fotograaf PaulWendels.

In de herfst kun je genieten van de typische geuren van een herfstbos en van de vele vruchten en paddenstoelen. En het liefst nemen wandelaars ook wat mee uit de natuur. Struinen, sprokkelen en dingen zoeken is een spannend en ontspannend tijdverdrijf voor jong en oud. Een paar dennenappels, beukennootjes, eikels of kastanjes en wat mooie herfstbladeren mogen best meegenomen worden voor een herfsttafel thuis of op school. 
We leven met veel mensen en we hebben relatief weinig natuur in ons land. Dus we kunnen niet allemaal voor eigen gebruik uit de natuur oogsten. Voor paddenstoelen geldt dat het niet eenvoudig is om de niet-giftige paddenstoelen van de giftige te onderscheiden. Staatsbosbeheer stimuleert het plukken van paddenstoelen daarom niet.

Wil je toch paddenstoelen plukken, dan gelden de volgende regels in de bossen van Staatsbosbeheer:

  • Het plukken gebeurt op eigen risico. 
  • Je mag niet meer meenemen dan voor eigen gebruik. 
  • Als richtlijn geldt de hoeveelheid die in een bakje van 250 gram past (een champignonbakje in de supermarkt).
  • Je moet je bovendien houden aan de regels die in een gebied gelden, dus niet van de paden af in gebieden waar dat niet is toegestaan. 
  • Realiseer je dat er veel zeer giftige paddenstoelen zijn. Sommige paddenstoelen kunnen door ze alleen maar aan te raken al vergiftiging veroorzaken. 
  • En let op: deze regels voor het plukken gelden voor de gebieden van Staatsbosbeheer. Er zijn ook terreineigenaren die het plukken van paddenstoelen helemaal niet toestaan.
Commercieel plukken van bessen en paddenstoelen is strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Ook het oogsten van eikels en beukennoten voor de verkoop hoort daarbij. Formeel is dat stroperij. Politie en boswachter treden daar streng tegen op. De veiligste weg is nog altijd om het advies van de boswachter op te volgen. Kijk ernaar, geniet ervan met je ogen en met je neus zodat ook de volgende bezoeker deze herfstpracht kan zien en dieren ervan kunnen eten.

Paddenstoelen in het nieuws

Door de natte zomer zijn er meer paddenstoelen dan ooit, maar dat leidt ook tot meer vergiftigingen, aldus het AD. Dit jaar zijn al meer dan 180 mensen naar de dokter gestapt omdat ze mogelijk giftige paddenstoelen hebben gegeten. Dat blijkt volgens de krant uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Het aantal ‘blootstellingen’ was in september van dit jaar al hoger dan in heel 2016, toen 132 meldingen binnenkwamen.
Op Nature Today betwijfelt de Nederlandse Mycologische Vereniging juist af of een paddenstoelenvergiftiginge vaak gebeurt? Volgens de vereniging zijn er elk jaar minder dan tweehonderd meldingen van paddenstoelenvergiftigingen. Ter vergelijking, van giftige planten zijn dat er 1500. Toch zijn het over het algemeen de paddenstoelen die de media halen. Zo’n twee derde van de meldingen gaat over kleine kinderen die de paddenstoel in hun mond stoppen. Ook zien allochtonen wel giftige paddenstoelen aan voor eetbare uit hun land van herkomst.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.