Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reekalfjes redden

  •  
02-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
Stoutenburg reekalf2011[8]

© fotograaf Rolf Dijkstra

Doodstil liggen ze tussen het hoge gras te wachten op hun moeder die ze melk komt geven. Pasgeboren reekalfjes worden door boeren die hun velden gaan maaien lang niet altijd opgemerkt. Daarom heeft het Landschap Utrecht een reddingsteam in het leven geroepen.

Speuren

Jaarlijks lopen ze in linie door de velden waar het gras hoog staat en speuren naar pasgeboren reekalfjes. De moeder, de reegeit, laat haar kalfje ‘veilig’ achter in het gras en gaat zelf op eten uit of ligt overdag te herkauwen in het bos.

Moedermelk

Enkele keren per dag zoekt de moeder haar jong op en geeft haar melk. Na vier tot zes weken is het reekalfje sterk genoeg om op eigen kracht te vluchten als ze onheil hoort aankomen.

Ingesloten

De boer die gaat maaien doet dat het beste van binnen naar buiten, zodat het kalfje nooit ingesloten kan raken om alsnog in de maaier te komen.

Laat reekalfjes met rust

Als je zelf een reekalfje tegenkomt in het bos of veld, laat ze dan vooral met rust. Een reeënkalfje dat eenmaal door mensenhanden is aangeraakt, kan nooit meer terug naar de moeder. Het dier moet dan noodgedwongen naar een speciale reeënopvang. Bekijk het fragment over de reeënopvang.

Meer over:

reekalf
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor