“De moeder likt het kalf, dat volgens mij pas geboren is”, schrijft Piet van de Wiel, die het vertederende tafereel waarneemt.
Een mannetjes ree heet reebok, het vrouwtje reegeit. Het jong noemen we reekalf en een groep reeën heeft een sprong.
De ree is het enige hoefdier met kiemrust, oftewel een verlengde draagtijd. Dat betekent dat de eicel, nadat deze is bevrucht in de zomer, zich een paar keer deelt en dan voor een paar maanden ophoudt met groeien. Pas in de winter gaat het embryo verder met ontwikkelen. Het kalf wordt geboren eind mei of begin juni, een gunstig moment in het jaar.
Driekwart van alle worpen van reegeiten zijn tweelingen. Het jong is bij geboorte slechts enkele kilo’s zwaar en heeft een bruinig zwarte vacht met rijen witte vlekken over de rug. Na zes weken beginnen de vlekken te vervangen.
De zoogtijd duurt zes tot tien weken. Elke dag zogen de jonge kalven zes tot tien keer. Oudere kalven zogen nog maar twee of drie keer per dag. De rest van de tijd zijn de kalveren alleen. De moeder legt ze op zo'n twintig meter van elkaar op een beschutte plaats in het bos, zodat de kans kleiner is dat beiden worden gevonden door een roofdier.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.