Spitssnuitdolfijnen
© M.G. Oudejans (Kelp Marine Research)
SOS Dolfijn meldde gisteren dat er drie spitssnuitdolfijnen zijn waargenomen langs de kust. Daarvan dreigde er een 's middags te stranden bij de kunst van Zandvoort. Standgangers wisten het dier terug te keren richting de zee.
In de avond was er opnieuw hulp nodig: de spitssnuitdolfijn lag gestrand op een zandbank. Een reddingsteam van SOS Dolfijn rukte daarom uit. "Dankzij de fantastische hulp van de KNRM Zandvoort en de Zandvoortse Reddingsbrigade kon ons team goed uitkijken naar de dieren in nood vanaf het water en land. Zelfs een heli in de lucht keek mee uit", aldus SOS Dolfijn.
Het reddingsteam is tot na 21.30 uur in de regio Zandvoort geweest om uit te kijken naar de verdwaalde dieren. Ze zijn niet meer waargenomen. Ook vandaag werden de spitssnuitdolfijnen niet meer gespot bij de kust. "Dat betekent niet dat de dieren uit de gevarenzone zijn. Als ze nog eens aanspoelen, zijn ze ten dode opgeschreven", vertelt een woordvoerder van SOS Dolfijn.
"We gaan duimen voor een goede afloop. Ondanks dat de soort een diepzeewalvis is en niet bepaald goede kansen heeft in de Noordzee, hopen we dat de dieren de Noordzee weer weten te verlaten", aldus SOS Dolfijn. "We houden er wel nog rekening mee dat de dieren woensdag dood of levend kunnen stranden."
De spitssnuitdolfijn is een walvis die leeft in diepe oceanen. Ze zijn gewend om op 2 of 3 kilometer diepte hun voedsel te vinden en kunnen zich dus slecht redden in de ondiepe plas die de Noordzee is, vertelt de woordvoerder. Op het beeldmateriaal zag de organisatie drie spitssnuitdolfijnen. "De grootste is twee keer gestrand. Daarbij zagen we ook een huidafwijking. Het zou kunnen dat het dier een virus bij zich draagt." De andere twee leken er goed aan toe.
Hoe het komt dat de dieren in de Noordzee zijn, weet de woordvoerder niet. "Ze zijn verdwaald. Misschien door geluidsoverlast, menselijke verstoring, of misschien zijn ze ziek." Als een van de spitssnuitdolfijnen nog eens levend aanspoelt, dan is die waarschijnlijk niet meer te redden. "In die gevallen moeten we dan ook verder lijden stoppen. Dan moeten we hem laten inslapen." Als het dier dood aanspoelt, gaat het voor onderzoek naar de Universiteit Utrecht.
In de zoektocht naar de diepzeewalvissen houdt SOS Dolfijn ook meldingen in de gaten van collega-organisaties in andere landen. Het zou kunnen dat de spitssnuitdolfijnen daar aanspoelen. Verder wacht de organisatie op meldingen van mensen op het strand.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.