Opnieuw zijn de Blaarkop, de Lakenvelder, de Fries roodbonte en het Brandrode rund hun toekomst niet zeker. De fosfaatwetgeving die per 1 januari van kracht is geworden heeft voor alle melkveehouders consequenties, ook die van deze zeldzame koeienrassen.
Bedreigde koeien
Vorig jaar maakte PvdA staatssecretaris Martijn van Dam nog een uitzondering voor de boeren die deze met uitsterven bedreigde koeien houden. Maar door nieuwe wetgeving per 1 januari van dit jaar zal er opnieuw een regeling getroffen worden voor deze melkveehouders. Of dat gaat lukken is nog de vraag. Voor alle kalveren die geboren worden, moeten fosfaatrechten gekocht worden. Voor de kleine melkveehouders is dat de doodsteek voor hun bedrijf.
Teveel mest
De nieuwe fosfaatwetgeving is bedoeld om melkveehouders niet ongebreideld meer koeien te laten houden. Vorig jaar kwam Nederland boven het door de EU vastgestelde fosfaatplafond uit. Daardoor dreigde er een boete voor Nederland en zouden we onze uitzonderingspositie kwijt te raken waarbij we meer mest mogen uitrijden over het land dan in andere Europese landen. Door een opkoopregeling waarbij boeren gecompenseerd werden voor het slachten van koeien, kwam Nederland weer onder het fosfaatplafond uit.
Koe als polderpanda
Geert Boink is voorzitter van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Hij spreekt over polderpanda's als het gaat om de Fries roodbonte, de Lakenvelders en de andere rassen. Dit levend erfgoed is met in totaal nog zo'n 5 duizend stuks straks alleen nog met subsidie te redden, volgens Boink.