Gedurende het jaar hebben amfibieën verschillende leefgebieden en leven ze zowel in het water als op het land, zo ook de kleine watersalamander. Een algemeen voorkomende soort in Nederland die in het voorjaar van zijn winterslaapgebied naar zijn zomergebied trekt om daar zich voort te planten. Vaak liggen de gebieden binnen een straal van enkele tientallen tot honderden meters van elkaar. Bekend zijn natuurlijk de kikker- en paddentrek maar ook de kleine watersalamander steekt in grote getale de weg over om hun paargebied te bereiken. Alleen vindt de trek van de watersalamander net iets eerder in het voorjaar plaats.
Enorme aantallen
De trek van de kleine watersalamander is niet speciaal maar het feit dat er tussen Hengelo en Enschede zulke enorme aantallen worden aangetroffen is wel bijzonder. Elk jaar weer worden er tegen de 2000 kleine watersalamanders overgezet door vrijwilligers van de
Werkgroep Paddentrek
in Hengelo waarbij de salamanders een fietssnelweg en een spoorlijn over moeten steken. Verschillende maatregelen zijn al getroffen om de trek in goede banen te leiden. Zo is er langs het traject, in samenwerking met de gemeente Hengelo, de gemeente Enschede en het landschap Overijssel, een afscherming en tunnels geplaatst.
Door de inzet van waterzuiveringsinstallaties werd het water in beken en vennen steeds schoner wat bijdraagt aan de toename van de salamander. Daarbij bevinden de salamanders zich hier in waterbassins waar ze ook niet veel predatoren te duchten hebben. Hiermee worden de aantallen trekkende salamanders steeds groter. Adri Schols van de werkgroep Paddentrek zoekt vrijwilligers voor hulp bij de enorme trek. Aanmelden via info@paddentrekhengelo.nl.
Kleine watersalamander van dichtbij
Jos van Zijl filmde deze kleine mannelijke watersalamander.