Stichting AAP kreeg het afgelopen jaar een recordaantal meldingen over exotische huisdieren. Het gaat om dieren die ontsnapt zijn, aangemeld worden bij de opvang of om baasjes die opbellen dat het houden van het dier niet goed gaat, zegt directeur David van Gennep naar aanleiding van berichtgeving van EenVandaag.
"Mensen kopiëren het gedrag van influencers, die de exotische dieren etaleren."
David van Gennep - Stichting AAP
Vorig jaar kwamen er 82 meldingen binnen, vijf jaar eerder waren dat er 27. Volgens de directeur zorgen influencers ervoor dat mensen vaker een wild dier aanschaffen. "Mensen kopiëren het gedrag van influencers, die de exotische dieren etaleren. Maar op de filmpjes online zie je alleen de leuke, aandoenlijke kant van de beesten" Vooral wilde katten, zoals luipaardkatten en servals, zijn populair. Ook komen er kleinklauwotters, wasberen en suikereekhoorns voorbij.
Gevaarlijke kant van dieren
Mensen houden volgens Van Gennep geen rekening met de gevaarlijke kant van de dieren, en de maatregelen die nodig zijn om ze goed te verzorgen. "Je moet je huis veranderen in een soort vesting, anders ontsnappen ze. Ook gaan ze niet goed samen met andere huisdieren, en kunnen servals bijvoorbeeld katten of konijnen aanvallen". Vervolgens zijn mensen het zat, en worden de dieren doorverkocht of komen ze in de opvang terecht. Daar is volgens Van Gennep niet altijd genoeg plek voor de dieren.
De zogeheten huis- en hobbydierenlijst, waar het ministerie van Landbouw al jarenlang aan werkt, zou een uitkomst kunnen zijn. Op die lijst komen dieren te staan die als huisdier gehouden mogen worden. De meeste Europese landen hebben al zo'n lijst. Na de zomer moet de lijst ook in Nederland af zijn.