Terwijl Max Verstappen niet kan wachten om te gaan vlammen op het circuit in Zandvoort zijn er nog steeds mensen die denken dat de Formule 1 race is tegen te houden. Sterker nog, op de vooravond van de wedstrijd heeft milieuorganisatie MOB bij de rechtbank een verzoek ingediend om de natuurvergunning voor het evenement te schorsen. Volgens Johan Vollenbroek van MOB 'is het niet uit te leggen dat veel bouwplannen de afgelopen jaren zijn geblokkeerd vanwege de stikstofcrisis, terwijl het racefestijn wel doorgang kan vinden'.
Blauwe zeedistel op z'n mooist
Blauwe zeedistel in Noordwijk
© George Hageman
De blauwe zeedistel is een opvallend decoratieve verschijning met zijn metaalblauw en groen gekleurde struiken. Het is een echte boulevardplant, want hij gedijt het best op plekken waar veel mensen lopen. Rulle strandopgangen en plekken waar het zand kan stuiven zijn favoriet. De bloeitijd is tot eind augustus, dus wie dat wil zien moet snel zijn.
Zes kilo eendenkooien
Friesland is de provincie met de meeste (historische) eendenkooien. Auteur Gerard Mast had er dan ook geen enkele moeite mee om twee vuistdikke boeken vol te schrijven met een compleet overzicht van alle bekende kooien uit heden en verleden. (uitgave van de K
ooikersvereniging in samenwerking met Noordboek). We praten erover in één van de oudste nog werkende kooien, die van Theun Talsma in Engwierum.
Nacht van de vleermuis
De gewone dwergvleermuis
© Vincent Douwes
In heel Europa, en op tientallen plekken in Nederland kan je in het laatste weekend van augustus op zoek naar vleermuizen. Zoals laatvliegers, gewone dwergvleermuizen en de rosse vleermuis. Het is nu de toptijd. De meeste jonge exemplaren hebben hun kraamkamer inmiddels verlaten. Het is de 25ste keer dat deze 'nacht van de vleermuis' (Batnight) plaatsvindt. Vleermuizen-expert Ümit Dolap geeft in Vroege Vogels een toelichting op 'de nacht'.
Hier is meer informatie te vinden over de nacht van de vleermuis.
Onvoorspelbare rookwolken
Meteoroloog Brian Verhoeven is gefascineerd door speciale wolken die ontstaan bij heftige bosbranden. Deze wolken heten pyrocumulonimbus en kunnen weer nieuwe bosbranden laten ontstaan. Vooral als in de avond de wolken afkoelen kunnen er bliksems inslaan.
Rookwolken door bosbranden
© Brian Verhoeven
Brian Verhoeven, meteoroloog
© Brian Verhoeven
Biesboschbewoner Wim van Wijk
© Merlijn Schneiders
Zijn overgrootvader en opa werkten al in de Biesbosch bij de zalmvisserij. En nu woont Wim van Wijk in de zalmkeet. Aan de zalmvisserij kwam een eind maar in de Sliedrechtse Biesbosch zijn er nog genoeg sporen van terug te vinden.