Visdieven
© Elshout-Natuurfotografie
Het wordt gezien als de ‘sleutelsoort’ in het IJsselmeer en Markermeer. De spiering is belangrijk voedsel voor baars en snoekbaars en voor visetende vogels als de aalscholver, zwarte stern en visdief. Maar de kleine vis gaat sinds de jaren negentig sterk achteruit. Daarom mag er al jaren niet meer op de spiering worden gevist in het IJsselmeer.
De verbazing was dan ook groot toen het ministerie van LNV eind 2021 juist vergunningen verleende voor spieringvisserij op enkele plekken in de Waddenzee. De komende week spreekt de rechter zich uit in de bodemprocedure die Vogelbescherming tegen het ministerie heeft aangespannen. Als Vogelbescherming gelijk krijgt dan gaan de vergunningen van tafel en is het naar verwachting einde oefening voor de spieringvisserij in Nederland.
Ecoloog Jan van der Winden schreef in opdracht van Vogelbescherming een contra-expertise bij de Natuurtoets van de vissers. Uit zijn onderzoek met camera’s bij nesten blijkt dat de spiering cruciaal voedsel is voor de visdief. Ook vogelsoorten als de zwarte stern en de aalscholver zijn zeer afhankelijk van het kleine visje. In Vroege Vogels spreken we met Van der Winden.
Visdief
© Kanjer
De spiering wordt ook wel het 'komkommervisje' genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn geur: de vis ruikt sterk naar komkommer. Beroepsvissers vissen naast aal, baars en snoekbaars gericht op spiering in het IJsselmeer. De spiering wordt vooral geëxporteerd naar Frankrijk en Spanje, waar de vis veel gegeten wordt.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.