De rechtbank in Haarlem heeft dinsdagmiddag besloten dat de provinciale vergunning voor het circuit in Zandvoort in stand blijft. Daarmee komt de organisatie van de Dutch Grand Prix komende weekend niet in gevaar.
Blijft de stikstof binnen de normen?
De rechtbank deed dinsdag uitspraak in het kort geding dat was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. Volgens de milieuclub klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee.
De zaak draait onder meer om de vraag of de verwachte uitstoot van stikstof binnen de normen blijft. Daarover loopt ook een bodemprocedure. De MOB had een kort geding aangespannen omdat ze de uitkomst van deze bodemprocedure niet wilde afwachten.
Aanvullend deskundigenonderzoek
De voorzieningenrechter stelt vast dat de standpunten van het circuit en MOB ver uit elkaar liggen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig is om onduidelijkheid over die verschillende standpunten weg te nemen. De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) doet op verzoek van de rechtbank al onderzoek naar de betwiste stikstofuitstoot.
"De voorzieningenrechter is onder deze omstandigheden zeer terughoudend in de voorlopige beoordeling van de rechtmatigheid van de vergunning. Met zo’n beoordeling zou namelijk in belangrijke mate worden vooruitgelopen op beantwoording van de vraag wie van de partijen gelijk heeft, terwijl juist de rechter in de bodemprocedure daarvoor nadere advisering door de STAB nodig acht", aldus de rechtbank dinsdag.
Over de belangenafweging zegt de rechtbank: "MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort."
Reactie MOB
De uitspraak van de voorzieningenrechter om de Formule 1 komend weekeinde toch door te laten gaan is puur op procesrechtelijke gronden, zegt Mobilisation for the Environment (MOB), de organisatie die vergeefs het kort geding tegen het race-evenement op het circuit van Zandvoort had aangespannen. "De uitspraak zegt niets over de inhoud." Er kan dus in de toekomst nog van alles gebeuren, stelt MOB, want die inhoud komt nog aan de orde.
Er loopt nog een bodemprocedure over de milieuvergunningen. "Alles is dus nog mogelijk in de hoofdzaak. De uitspraak van de rechter gaat enkel over de Formule 1-race van 2021. Of de race ook de volgende jaren gehouden kan worden blijft onzeker", zegt MOB. De organisatie roept intussen de provincie, de regering en de circuitorganisatie op tot "debat over de toekomst van het racecircuit".
"Het racecircuit ligt midden in de duinen. Het veroorzaakt hoge stikstofemissies wat grote schade aanricht aan de zeer stikstofgevoelige duinnatuur. Ten tweede staat de Formule 1-race voor een achterhaalde en levensbedreigende fossiele industrie en een ontkenning van de klimaatcrisis. Bovendien veroorzaakt de autoraces tot ver in Haarlem ernstige geluidoverlast", aldus MOB, dat op het standpunt staat dat de provincie fouten heeft gemaakt in de beoordeling van de stikstofuitstoot.