Recensie: smakelijk eten
• 04-05-2011
• leestijd 2 minuten
Waar haalt Abraham de mosterd vandaan? Of de paprika’s, de aubergines en de garnalen? Niet uit Nederland in elk geval. Ons voedsel gaat vaak de halve wereld over voor het op ons bord belandt. Tegelijkertijd is al dat smakelijke eten verantwoordelijk voor de ontbossing van de regenwouden. En nog veel meer natuurvernietiging. Walther Grotenhuis legt dit verband in zijn schokkende, maar ook realistische documentaire over onze voedselafdruk. Na het kijken van de film smaakt de sperzieboon, of maïskolf toch net ietsje minder. En terecht!
Smakelijk eten begint met een heel sterk beeld. Omgehakte bomen en wegvluchtende dieren, allemaal om nog meer landbouwarealen aan te leggen. Meer monocultuur, minder biodiversiteit. Overigens gaat het vaak om sojavelden, die worden aangelegd om de miljarden monden te voeden van de uitdijende vee-industrie. Varkens, koeien, kippen.
Verder laat Grotenhuis zien dat mangrovebossen in Azië onder andere verdwijnen, vanwege de enorme gambaproductie. Waren het vroeger enkele lokale vissers, vanwege de wereldmarkt en de toegenomen vraag is het een enorme industrie geworden, met alle negatieve gevolgen van dien. Overproductie slaat de klok.
Mooie rode draad in de film is een feestmaal dat in Nederland wordt bereid, van al dit voedsel dat de wereld is overgegaan en voor al die enorme ecologische problemen zorgt. Een driegangenmenu als spiegel.
Smakelijk eten is een belangrijke documentaire die doet beseffen dat onze hang naar welvaart en ongebreidelde groei een andere kant heeft. En dat iedereen hiervoor verantwoordelijk is. Het is niet de eerste film die dit probleem schetst. Ook de problematiek van ontbossing voor de sojaproductie is al langer bekend. Niettemin doet de boodschap ertoe. Er kunnen niet genoeg van dit soort films gemaakt worden.
Smakelijk Eten draait nu in de bioscoop
Regisseur: Walther Grotenhuis
Daniel Gulpers