Als je het niet over de wolf hebt in Planken Wambuis, dan heb je het over de raaf. Deze enorme vogel wordt veel gezien in het gebied en heeft als aaseter ook een bijzondere relatie met de wolf. Om meer over deze relatie te weten te komen is er een aantal gezenderd en worden ze in de gaten gehouden door onderzoekers van ARK Natuurontwikkeling. Wij gaan met één van die onderzoekers, Melanie Pekel, op pad.
Raven zijn echte alleseters. Ze eten zaden en vruchten, maar wanneer die er minder zijn in de winter, is aas een belangrijke voedselbron. De meeste kadavers in Nederland zijn afkomstig van de jacht of bijvoorbeeld natuurlijke sterfte door voedselgebrek in de winter. Nu is daar een nieuwe bron bijgekomen, de wolf. Een roedel vangt om de dag wel een groot hoefdier en laat altijd resten liggen. Ze kunnen plantaardig voedsel niet verteren, dus laten het darmstelsel van planteneters liggen. Hier profiteren aaseters zoals de raaf van. Zeker omdat ze zelf moeilijk door de huid van een kadaver heen komen, is een opengetrokken wolvenprooi een geschikt maaltje.
Nu blijft het moeilijk om wolvenslachtoffers op te sporen voor onderzoekers. Door een aantal raven te voorzien van een zender die de exacte locatie van de raaf bijhoudt, hoopt ARK Natuurontwikkeling kadavers op te kunnen sporen. Raven weten ze namelijk als geen ander te vinden en worden ook wel de ogen en oren van het bos genoemd. Uit onderzoek uit het buitenland is ook gebleken dat raven wolven volgen om zo te profiteren van het spoor van kadaverresten dat de wolf achterlaat. Er wordt zelfs gedacht dat het ook andersom werkt en de wolf de raaf volgt. De raaf zou roepen wanneer hij een gemakkelijk, zwak prooidier vindt, zodat de wolf kan toeslaan.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.