Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rattengif in roofvogels

  •  
06-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1636 keer bekeken
  •  
kerkuil_14.jpg
Ongediertebestrijders mogen vanaf begin dit jaar geen muizen- en rattengif meer buiten gebruiken. Dat is bepaald door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (het Ctgb). Belangrijke reden voor het gedeeltelijke verbod van deze rodenticiden is dat veel muizen en ratten immuun zijn geworden voor het gif. Ook is het om het risico, dat andere dieren er aan het goedje worden blootgesteld, te verminderen.
Uit onderzoek van ecotoxicoloog Nico van den Brink van onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen blijkt dat een flink deel van onze roofvogels rattengif binnen krijgen. De kans dat kerkuilen en torenvalken hieraan kunnen overlijden is aannemelijk.
Rodenticiden zijn overigens niet verboden. In gebouwen mag het gewoon nog worden gebruikt. Ook biedt het Ctgb de mogelijkheid om onder strikte voorwaarden een toelating te verkrijgen voor het buitengebruik.
rat
Bruine rat. Fotograaf: pietdriessen
In Amsterdam is Vroege Vogels een kijkje gaan nemen bij de rattenoverlast met onderzoeker Jan Buijs van de GGD. Hij doet in samenwerking met het RIVM onderzoek naar de mogelijke ziektes die zowel zwarte- als bruine ratten onder de leden kunnen hebben. Volgens Buijs valt het wel mee met de opmars van de rat in de stad.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.