De beelden gingen de hele wereld over: de Nederlandse klimaatactivist Faiza Oulahsen, opgesloten in een kooi in een Russische rechtszaal. In 2013 werd zij samen met 27 andere activisten gearresteerd toen zij met hun schip de Arctic Sunrise actie voerden bij een boorplatform van het Russische gasbedrijf Gazprom ten zuiden van Nova Zembla. De actievoerders werden aangeklaagd voor piraterij en hooliganisme, iets waar in Rusland tientallen jaren celstraf op staat.
Onzekerheid
“Dat was ook het moeilijkste” aldus Faiza Oulahsen. “Die onzekerheid van hoe lang gaat dit duren?” Twee maanden lang zat ze alleen in een Russische cel. Het enige contact met de buitenwereld was met haar Russische advocaat. Ze vulde haar tijd met brieven schrijven en lezen. Een uur per dag werd ze gelucht, oftewel verplaatst naar een andere afgesloten cel.
“De bewakers zetten de hele dag keiharde muziek aan en lieten dag en nacht de lichten branden. Dat was echt heel zwaar. Toen ik na twee maanden de gevangenis mocht verlaten, kreeg ik daar veel last van, ik kon niet meer tegen harde muziek. Daarvoor ben ik bij thuiskomst in therapie gegaan, om dat uit mijn systeem te krijgen. En dat heeft gelukkig goed geholpen. ik ben als een gelukkiger mens uit de gevangenis gekomen. Nu weet ik wat ik belangrijk vind in het leven, waar ik mijn tijd in wil stoppen. Natuurlijk blijft mijn werk heel belangrijk maar er is nog zo veel meer in de wereld waarvan je moet genieten.”