Om de productieketen tussen boer en consument te verkorten, wil de Rabobank boeren gaan verplichten in de toekomst om duurzamer te gaan produceren. Dat zei Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, vanochtend in het NPO Radio1 programma Vroege Vogels.
Baarsma ziet de huidige Corona crisis als een uitgelezen moment om te komen tot kortere ketens en duurzamere productiemethoden. Nu wordt nog 75 procent van ons geproduceerde voedsel geëxporteerd, terwijl er tegelijkertijd de helft van ons consumentenvoedsel wordt geÏmporteerd. Het roer moet daarom om vindt de directievoorzitter van de Rabobank.
Ons voedsel komt van te ver
Boeren worden in eerste instantie verleid om meer te investeren in korte ketens, reductie van CO2 en dierenwelzijn, door gunstigere voorwaarden van de bank bij leningen. ‘Dat is geen geitewollensokkendroom,’ zegt Baarsma. ‘Wij als bank voelen die verantwoordelijkheid. Het is nu tijd om bij te sturen, omdat we door alle ecologische grenzen zijn heengegaan.’
Een van de manieren om boeren daarin te sturen is de bodemkwaliteit. Net als het energielabel bij huizen, zouden boeren een label krijgen voor de kwaliteit van hun grond. Hoe hoger de kwaliteit, hoe gunstiger de voorwaarden van de bank. Een bodemcoach zou boeren moeten helpen om de grond te verbeteren.