Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 2 mei 2021 terug op de volgende startpunten:
00:00 - Raapzaad, geen koolzaad 07:56 - Fenolijn deel I 11:48 - Snippenparadijs 22:37 - Meerkoetnesten 28:44 - Fenolijn deel II 32:34 - Merelonderzoek 41:45 - Fenolijn deel III 45:31 - Lammergier 49:29 - Ankerkuilvisserij
Snippenparadijs in Friesland
De Lange Ripen, een natuurgebied aan de oevers van het Koningsdiep in Friesland, is een waar paradijs voor watersnippen. De sleutel: "hoog grondwater en laat maaien", weet vogelonderzoeker Klaas Jager.
Fenolijn 035-6711338
De nachtegaal gaat los op de fenolijn. Tientallen keren is de waarneming van deze mooie zanger gemeld deze week. Op het antwoordapparaat van de natuur verder ook nog veel beflijsters, gierzwaluwen met koningsdag en de eerste bloemen van de appelboom.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
De afgelopen weken is op de Waal met de ankerkuil 'gevist' op trekvissen als zalm, zeeforel, rivierprik en houting. Samen met Duitsland wordt al jaren onderzoek gedaan naar de migratie van trekvis in de Rijn. Daarbij wordt helaas ook veel plastic als bijvangst opgevist.
Wie langs de wegen rijdt of fietst zal het de laatste weken ongetwijfeld zijn opgevallen: de enorm grote hoeveelheid bloeiende gele bloemen in de wegbermen. Op verschillende plekken zie je echt lange linten uitbundige geel bloeiende planten. Je zou misschien denken dat het koolzaad is, maar dat is niet zo. Wat nu bloeit is vooral raapzaad. Vroege Vogels onderzoekt hoe het zo'n massale bloeier is geworden.
Doe mee met onderzoek naar plastic in meerkoetnesten!
Meerkoeten gebruiken allerlei soorten zwerfvuil in hun nesten; van ruitenwissers tot zonnebrillen en tegenwoordig ook onze mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen, en wat de gevolgen ervan zijn. Om een zo groot mogelijk onderzoek te kunnen doen roept hij een ieder op om mee te doen. Door af en toe een foto van het nest te maken, leren Hiemstra en zijn mede-onderzoekers onder meer over het broedsucces en de keuze voor plastic. Samen met het natuurplatform Waarneming.nl heeft hij de website www.meerkoetnest.nl opgezet, waar iedereen alle informatie kan vinden en je foto’s kan uploaden. Zo draag je bij aan kennis over de meerkoet en de impact van ons zwerfvuil.
Het gaat niet zo goed met de vogel waarvan we allemaal denken: die is altijd en overal. De merel, de vogelsoort die nu z’n prachtige lied zingt, is de laatste jaren enorm in aantal achteruitgegaan. Volgens schattingen zijn sinds 2016 zo’n 600.000 merels gestorven aan het Usuta-virus, dat is de helft van de totale populatie merels in Nederland. In Duitsland zijn merels op sommige plekken zelfs totaal verdwenen. “Het Usuta-virus is met trekvogels vanuit Afrika hierheen gekomen en wordt hier via muggen van de ene vogel naar de andere overgedragen. De geïnfecteerde merel raakt verzwakt en omdat het virus vaak ook z’n hersentjes aantast, gaat de vogel zich raar gedragen”, zegt Jurrian van Irsel van het Vogeltrekstation, die onderzoek doet naar het afweersysteem van merels.
Sovon wil graag meer weten over de merel, om te voorkomen dat we deze algemeen voorkomende soort gaan kwijtraken. Daarom roepen de onderzoekers iedereen op om te helpen bij hun werk. Frank Majoor: “iedereen kan de merel in z’n eigen tuin in de gaten houden. Je moet natuurlijk wel terughoudend zijn en de vogel niet verstoren. Wie vanuit eigen tuin mee wil helpen met het onderzoek naar de achteruitgang van de merel, vindt op de website van Sovon hoe dat kan: https://www.sovon.nl/nl/merelnesten-gezocht.
Lammergier in Nederland
Een van de grootste vogels ter wereld vliegt momenteel rond in Nederland. Dit weekend stak een vrouwtjes lammergier de grens over. Het dier is gezenderd in Spanje en daarom is bekend waar de vogel momenteel verblijft. In Vroege Vogels doet Hans Pohlmann verslag. Hij is president van de Vulture (Gier) Conservation Foundation.