De laatste weken zijn er in de Kennemerduinen twee raven gezien bij een ‘kringloopkadaver’. Het lijkt erop dat door de terugkeer van deze kadavers de raaf zich gevestigd heeft in dit gebied.
Raaf uitgeroeid
In de jaren twintig van de vorige eeuw is de raaf volledig uitgeroeid in ons land. Dat gebeurde door schapenboeren en jagers die hun hazen en fazanten wilden beschermen tegen de vogels. Raven zijn aaseters en het gerucht ging dat raven ook stervende of gewonde schapen te grazen namen en vervolgens de ogen uitpikten. Daarom werd de raaf systematisch uitgemoord.
Dankzij een herintroductieproject in de jaren 70 is de populatie raven weer aan het toenemen. Na jaren van wisselend succes heeft de soort zich op de Veluwe inmiddels goed gevestigd; het merendeel van de broedparen komt daar voor. Daarbuiten komt de raaf in kleine aantallen voor op de Utrechtse Heuvelrug en in Salland, de Achterhoek, Drenthe en Flevoland.
Aaseters
Raven en veel andere dieren profiteren van kadavers in de natuur. De dood van het ene dier betekent leven voor een ander. Maar vaak worden grote kadavers weggehaald. Onder andere ARK Natuurontwikkeling streeft ernaar om meer kadavers van grote dieren te laten liggen in de natuur.
Dode Schotse Hooglander
Een aantal weken geleden werd in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland een kadaver van een 16 jaar oude Schotse Hooglander aangewezen als ‘kringloopkadaver’. Bij het dode dier werden cameravallen geplaatst om te ontdekken welke dieren eropaf komen. Zo werden er vossen, eksters, kraaien èn een paartje raven ontdekt.