Na een regenbui drinkt deze raaf wat water uit een kleine poel. Gefilmd door Michael de Vries in oktober in Ede.
Ooit was de raaf een voor Nederland gewone broedvogel. Maar zijn zwarte kleur maakte hem verguisd en bijgeloof maar ook vermeende concurrentie met jagers zorgden ervoor dat rond 1900 de vogel zeldzaam was geworden.
In 1967 werd begonnen met een herintrodcutieproject voor raven. Exemplaren werden uit Duitsland gehaald en leefden verspreid over Nederland in kooien, waar ze voor jongen moesten zorgen. Die jongen zijn in de periode 1969 - 1976 uitgezet. Sinds 1976 broedt de raaf weer hier.
Raaf
© Fotograaf Marc Gottenbos
Als je het niet over de wolf hebt in Planken Wambuis, dan heb je het over de raaf. Deze enorme vogel wordt veel gezien in het gebied en heeft als aaseter ook een bijzondere relatie met de wolf. Om meer over deze relatie te weten te komen is er een aantal gezenderd en worden ze in de gaten gehouden door onderzoekers van ARK Natuurontwikkeling. Vroege Vogels TV gaat met één van die onderzoekers, Melanie Pekel, op pad.
In 2012 was de vreugde enorm toen bleek dat de raaf weer terug was in de Maashorst. En daarmee ook terug in Noord-Brabant. Het was bijna 100 jaar geleden dat een koppeltje raven voor het laatst in de provincie heeft gebroed. Vroege Vogels TV mocht in 2020 mee met het ringen van de raven van de kersverse ouders. Dus klimgerei en klimmen maar.
Meer over:
raafMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.