Biologen staan voor een raadsel. Om te beginnen is het niet logisch dat de slakjes op het pluimwier zitten, ze leven immers van hydropoliepen die daar niet zijn. Omdat het allemaal volwassen exemplaren zijn lijkt het er op dat het slakje hier al een paar jaar zit en zich dus voortplant, maar van eisnoeren is geen spoor te vinden.
Victor Heijke ging samen met Peter van Bragt op pad om ze te vinden en te filmen:
Afgesloten gebied
De grote vraag is: hoe komen ze in zo’n afgesloten gebied terecht? Ze zijn amper een halve centimeter, dus de kans dat ze zich honderden kilometers verplaatst hebben is klein. Scheepvaart met ballastwater ligt ook niet voor de hand. Wellicht heeft het te maken met de import van schelpdieren, want in het Veerse Meer wordt met experimentele hangcultures gewerkt.
Nieuwe soort
Het meest waarschijnlijk is dat het om een nieuwe soort gaat, niet alleen voor Nederland maar ook voor de wetenschap. Inmiddels zijn er al exemplaren gestuurd naar wetenschappers in heel Europa en is het afwachten wat dit gaat opleveren. Omdat het slakjes nog het meest lijkt op de familie van de Fionidae is de Nederlandse naam voorlopig: de Witgestippelde knuppelslak.