Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raad van State doet uitspraak over bouwvrijstelling

  •  
02-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
bouwkraan_bebouwing.jpg

Bouwprojecten mogen niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te stoten, oordeelt de Raad van State. De zogenoemde bouwvrijstelling is juridisch niet houdbaar volgens de rechter. Dit betekent dat er weer een natuurvergunning nodig is wanneer een bouwproject leidt tot stikstofneerslag in een kwetsbaar natuurgebied. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele bouwsector, omdat per project weer een stikstofberekening moet worden gemaakt.

Porthos-project

In de uitspraak ging het de hoogste algemene bestuursrechter concreet om de bouwvrijstelling van het megaproject Porthos. Dit project draait om opslag van CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven in een leeg gasveld onder de Noordzee. Mobilisation for the Environment (MOB) wees erop dat het project stikstofneerslag veroorzaakt in beschermde natuurgebieden. De vrijstelling klopt volgens de milieuclub juridisch gezien niet. Maar dit is niet het einde van het Porthos-project, benadrukt de Raad van State. Later gaat de rechtszaak over Porthos verder.

Geitenpaadje van het kabinet

De Raad van State heeft hiermee "een streep gehaald door een van de geitenpaadjes van het kabinet", zegt Johan Vollenbroek van milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB). Hij spande de zaak aan tegen de bouwvrijstelling. Vollenbroek heeft vaker met succes rechtszaken aangespannen tegen stikstofregels van de overheid. Die uitspraken leidden tot de strengere regels waartegen onder meer boeren en de bouw hebben gedemonstreerd. Volgens de activist wilde de overheid met de vrijstelling "de vergunningverlening weer op gang brengen zonder maatregelen te hoeven nemen om de stikstofuitstoot werkelijk omlaag te brengen en verdere achteruitgang van onze natuur te stoppen".

Wake-up call 

Greenpeace stelt in een reactie dat de tijd van "pappen, nathouden en vrijwilligheid" definitief voorbij is. "Dat betekent dat de overheid vergunningen van grote vervuilende bedrijven zal moeten intrekken om de natuur te redden en Nederland van het slot te halen." Blijft zo'n fundamentele aanpak uit, dan zullen ook projecten die het klimaat ten goede komen daaronder lijden, vreest de organisatie. Bijvoorbeeld de bouw van windmolens op zee.

Bouwsector

Branchevereniging Bouwend Nederland waarschuwt dat de uitspraak dramatisch is voor de bouwsector, nu alle nog niet vergunde bouwprojecten opnieuw een individuele milieuvergunning moeten aanvragen. "We zijn terug bij af en dit zorgt voor enorme vertragingen met alle schadelijke gevolgen voor huizenzoekers, energietransitie en de Nederlandse economie", aldus Bouwend Nederland.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.