Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincies en waterschappen vrezen voor een watercrisis

  •  
01-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1803 keer bekeken
  •  
Sloot-Ruudsharp

Bij provincies en waterschappen leven grote zorgen om de strengere waterregels die vanaf 2027 gaan gelden, schrijven zij in standpuntstukken aan de Tweede Kamer. Het water moet dan aan veel strengere eisen voldoen, maar Nederland lijkt die doelen niet te gaan halen. Gevreesd wordt voor een soortgelijke crisis als die met stikstof. De provincies en waterschappen zijn in grote mate verantwoordelijk voor het halen van de zogeheten Kaderrichtlijn Water (KRW), omdat zij gaan over ruimtelijke ordening en waterkwaliteit. Donderdag is een rondetafelgesprek in de Kamer over de waterproblematiek.

Mest, bestrijdingsmiddelen en lozingen

Vooral tegen de uitspoeling van mest en bestrijdingsmiddelen en het lozen van chemische stoffen moet nog veel gebeuren. Het Interprovinciaal Overleg, de koepel van de twaalf provincies, vindt dat er voor mest en bestrijdingsmiddelen veel strengere regels moeten komen. Nu mogen boeren zich vaak vrijwillig aan richtlijnen houden, maar daardoor blijven de doelen voor 2027 buiten zicht. Ook de Unie van Waterschappen wil "zoveel mogelijk" maatregelen tegen mest en bestrijdingsmiddelen in de wet.

‘Het is nog niet te laat’

Bijval komt van natuurorganisaties, die ook een 'stikstofcrisis 2.0' vrezen. Natuurmonumenten ziet "grote parallellen" met de stikstofcrisis, maar volgens de natuurorganisatie is het nog niet te laat. "De komende vier jaar kunnen we namelijk nog hard aan de slag om de meest nadelige gevolgen van deze watercrisis voor natuur en samenleving te voorkomen." Wel zijn "pijnlijke maatregelen onvermijdelijk", aldus de organisatie. Natuurmonumenten pleit net zoals Natuur en Milieu voor strengere regels voor mest en bestrijdingsmiddelen. Volgens laatstgenoemde zou het aantal koeien per hectare ook veel lager moeten.

Landbouworganisatie LTO onderschrijft de doelen van de KRW, maar waarschuwt wel dat boeren "kopje onder" kunnen gaan door een "te rigide aanpak". De organisatie denkt dat "de goede intenties van de KRW ondergesneeuwd raken door de deadline van 2027".

Waterdoelen raken uit het zicht

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) waarschuwde het kabinet twee weken geleden ook al dat de waterdoelen steeds verder uit het zicht raken, en dat een deel van de bedrijvigheid in het land stil kan vallen. Daarvoor had minister Mark Harbers (Infrastructuur) nog gezegd geen grote crisis zoals met stikstof te vrezen, aangezien waterproblematiek meer lokaal is. Volgens Natuurmonumenten wordt het probleem hiermee "onderschat of gebagatelliseerd".

Bron: ANP

Meer over:

watercrisis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.