Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincie Limurg biedt hulp aan bij aanpak overlast bevers

  •  
16-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
bever_aan_het_ontbijt_60326caf0741c_medium

Bever gefotografeerd in de Biesbosch

© Elshout-Natuurfotografie

De provincie Limburg gaat meer doen om overlast door de almaar uitdijende populatie bevers te verminderen. Er zitten in de provincie nu zo'n 1200 bevers, die veel nuttige dingen doen, maar ook zorgen voor soms ernstige overlast. Daarbij gaat het om het ondermijnen van dijken en spoorlijnen, of afknagen van bomen en gewassen langs de waterkant.

Beleidsplan

De provincie steekt in een woensdag gepresenteerd beleidsplan de helpende hand uit voor mensen en instanties die iets aan die overlast willen doen. Het beleidsplan is gericht op het voorkomen en tegengaan van schade. Ook wordt een financiële tegemoetkoming bij geleden schade verder uitgewerkt.

Dijken en spoorwegen

Afschieten van deze zwaar beschermde diersoort mag alleen als laatste redmiddel, als alle mildere middelen aantoonbaar niet werken, aldus een woordvoerster van de provincie. In 2018 en 2019 zijn negentien bevers gedood, in 2020 28 en in 2021 81. Met name gaat het dan om bevers die dijken en spoorwegen ondermijnden. Door de groeiende beverpopulatie komt ondergraving vaker voor, blijkt uit het beleidsplan.

Verjagen of preventie

Voor het waterschap is het vaak moeilijk om te bewijzen dat lichtere middelen niet werken, aldus de woordvoerster. De provincie gaat het schap daarom helpen deze 'escalatieladder' zo effectief mogelijk op te stellen. Meestal helpt verjagen of preventie. Verjagen kan, als lichtere middelen niet werken, door het lager maken van een beverdam of het onaantrekkelijk maken van een leefgebied voor de bever.

Gaas of stroomdraad

Schadegevoelige gewassen zoals mais, bieten en fruitbomen kun je volgens het beleidsplan beter niet verbouwen binnen twintig meter van de watergang waar de bever zijn leefgebied heeft. Daarnaast kunnen bomen, struiken en gewassen tegen bevervraat worden beschermd met stevig gaas of stroomdraad. De provincie helpt met voorlichting en subsidies of schadevergoedingen.

Heel veel goed werk

De woordvoerster benadrukte dat de bever vooral ook veel goede dingen doet. "Door het opwerpen van dammen helpt het dier enorm tegen verdroging van gebieden, en daarmee het voortbestaan van andere diersoorten, en voorkomt dat landbouwgronden uitdrogen", zei ze. "Het is jammer dat het zo vaak gaat over de schade die de bevers aanrichten: ze doen heel veel goed werk."

Bron: ANP

Meer over:

preventie, bever, bevers
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.