Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincie Gelderland wil vergunning voor PAS-melders gratis maken

  •  
09-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
345 keer bekeken
  •  
achterhoek

Achterhoekse boerderij

© Fotograaf Zwarteraaf

Zogenoemde PAS-melders die alsnog een vergunning krijgen, hoeven daar als het aan de provincie Gelderland ligt geen kosten voor te betalen. Gewoonlijk zou een bedrijf 1600 euro voor zo'n vergunning betalen, maar die kosten wil de provincie op zich nemen.

Wat zijn PAS-melders? 

PAS-melders zijn bedrijven die eerder geen natuurvergunning nodig hadden voor het uitstoten van kleine hoeveelheden stikstof. Het gaat meestal om boerenbedrijven. Zij hoefden alleen melding van de uitstoot te maken. Die regeling bleek juridisch niet houdbaar en inmiddels hebben de PAS-melders alsnog een vergunning nodig. Doorgaans rekent de provincie geld voor het afgeven van vergunningen, maar in het geval van de PAS-melders vindt een meerderheid van de Gelderse partijen dat niet eerlijk.

'Niet eerlijk om 1600 euro te moeten betalen' 

Tijdens een debat over de Gelderse begroting van volgend jaar werd een aanpassing van het tarief voorgesteld door onder meer alle coalitiepartijen (BBB, VVD, CDA, CU en SGP). Volgens fractievoorzitter Rik Loeters van de BoerBurgerBeweging (BBB) is het niet eerlijk dat PAS-melders de 1600 euro zouden moeten betalen, omdat het niet hun schuld is dat ze nu alsnog een vergunning nodig hebben.

Gedeputeerde van Financiën Helga Witjes (VVD) deelde de mening "dat de PAS-melders niet gestraft moeten worden".

Zij legde uit dat de kosten voor een vergunning - ook wel leges genoemd - in totaal 4800 euro zijn. Normaal betalen het Rijk, de provincie en het bedrijf daar ieder 1600 euro van. Zij spoorde de Staten aan om het dekken van een extra deel door de provincie eerst "juridisch te laten onderzoeken", maar daar gingen de Statenleden niet in mee.

Kosten naar het Rijk 

Loeters benadrukte nog dat hij wil dat uiteindelijk het Rijk de extra kosten betaalt. "Daar is dit probleem gecreëerd." Deze zomer meldde Gelderland dat zich 237 PAS-melders bij de provincie hadden gemeld. Tot dusver is het gelukt om één bedrijf te legaliseren.

Debat over begroting 2024

In Gelderland werd de hele middag en avond over de begroting voor 2024 gedebatteerd. Oppositiepartijen vroegen om meer aandacht in de plannen voor onder meer behoud van de natuur en het overeind houden van culturele instellingen. Tussen de groene partijen en de BBB ontstond meerdere keren discussie over beheer van de natuur, klimaatmaatregelen en de toekomst van de veehouderij.

De begroting werd rond middernacht aangenomen.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor