Blauwalg (Kanaal Alkmaar-Kolhorn)
© Marion Golsteijn via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Door stijgende temperaturen hebben we veel vaker last van blauwalgenbloei. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) start daarom, samen met kennisinstituut Deltares en het KNMI, project Meerbericht: een verwachting voor veilig zwemwater.
Met de plaatsing van een meetboei en een weerstation in en bij het Wylerbergmeer in Gelderland is het project 'Meerbericht' officieel gestart. De onderzoekers gaan meten in het zwemseizoen, van mei tot en met september.
Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoetwater. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit. Er kan dan niet meer gezwommen worden. Sommige blauwalgen maken gifstoffen aan. Mensen kunnen maag- en darmklachten krijgen, en voor huisdieren kan blauwalg nog schadelijker zijn.
"Blauwalguitbraken nemen toe in aantal en omvang door te veel voedingsstoffen in het milieu", zegt NIOO-onderzoeker en blauwalgexpert Dedmer van de Waal. "Klimaatverandering zal dit naar alle waarschijnlijkheid alleen maar verder versterken."
De onderzoekers berekenen wat het actuele risico op blauwalgbloei is op basis van de metingen in het water en van het weer. Die resultaten komen in een dashboard. De waterbeheerder kan zo in één oogopslag zien “hoe de vlag erbij hangt”. Het dashboard helpt de beheerder effectiever het water te controleren. Hierdoor kan het zwemwater meteen open als zwemmen weer veilig is.
Al jarenlang heeft het Wylerbergmeer last van te grote hoeveelheden blauwalgen, waardoor zwemmen niet altijd mogelijk is. De laatste jaren zijn de blauwalgen op diverse manieren aangepakt, maar zonder het gewenste resultaat.
De beheerder, Kees Rutten, vindt het belangrijk dat het probleem duurzaam wordt opgelost. "We helpen de wetenschap graag door ons Wylerbergmeer ter beschikking te stellen", aldus Rutten.
Bron: NIOO
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.