Mosselrif Waddenzee
© Cor Kuijvenhoven
Wetenschappers gaan proberen nieuwe mossel- en oesterriffen in de Waddenzee te creëren. Ze willen met 3D-printers kunstmatige rifstructuren maken van biologisch afbreekbaar materiaal. Nadat die in de natuur zijn geplaatst, bijvoorbeeld bij Texel, zouden mosselen en oesters er zelf op verder moeten bouwen. Het kunstmatige materiaal zou na verloop van tijd langzaam verdwijnen, zodat er geheel natuurlijke riffen zouden overblijven.
Het project heet 'Bouwen met Biobouwers'. Het wordt uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Met biobouwers worden (schelp)dieren bedoeld die een leefomgeving ontwikkelen voor zichzelf en andere soorten, zoals mosselen en oesters. Die kunnen nu wel een helpende hand gebruiken, denken Ralph Temmink van de Universiteit Utrecht en Tjisse van der Heide van het NIOZ.
De riffen hebben onder meer te lijden gehad van de aanleg van de Afsluitdijk en ook van de visserij. Het herstel wordt bemoeilijkt doordat larven een prooi zijn voor krabben of worden weggespoeld. Tijdelijke 3D-geprinte rifstructuren zouden mossel- en oesterlarven kunnen beschermen tegen roofdieren en golfslag.
Voordat de kunstmatige riffen kunnen worden gebouwd en uitgezet, moeten de wetenschappers eerst nog uitzoeken wat het beste afbreekbare materiaal is. Ook moeten nog de plekken worden aangewezen waar de riffen zullen worden geplaatst. De hele klus gaat zeker vier jaar duren. Het project wordt gefinancierd door het Waddenfonds.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.