Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 17 oktober 2021 terug op de volgende startpunten:
00:00 - Natuur van wereldklasse
10:41 - Kogel doodde wolf
16:30 - Fietsen tegen plastic
24:11 - Duitse prijs voor Nederlandse veenprofessor
34:06 - Van gangbaar naar natuurinclusief, geen makkie voor de boer
Red het klimaat, bescherm het veen! Dat is de boodschap die de Nederlandse professor Hans Joosten al vele jaren verkondigt, want in veen ligt veel meer CO2 opgeslagen dan in alle tropische regenwouden bij elkaar, aldus Joosten. Afgelopen week kreeg Joosten uit handen van de Duitse Bondspresident Steinmeier een bijzonder prestigieuze prijs uitgereikt voor zijn werk.
Bij de aanleg van de Haringvlietdam, op de Zuid-Hollandse eilanden verdween in één keer het getij en het zoute water in het gebied. Met desastreuze gevolgen voor de natuur in de Biesbosch, die nu 600 jaar bestaat, Sinds een paar jaar staan de sluizen in de dam af en toe op een kier, maar dat is nog niet genoeg, vinden auteurs Jacques van der Neut en Wim van Wijk van het boek “Biesbosch en Haringvliet, natuur van wereldklasse”.
© Merlijn Schneiders
Hoopvol, dat wil de 28 jarige Robin Aanstoot blijven . hij wil hoop houden dat het ooit goed komt met al het plastic afval in zee en aan de kust. Om die hoop ook aan anderen te tonen, maakt hij een documentaire van de fietstocht die hij maakt: van Noorwegen naar Portugal. Onderweg gaat hij langs bij initiatieven die zwerfafval omzetten tot iets moois. Wilt u Robin zijn reis volgen? Dat kan hier.
© Merlijn Schneiders
Ze hadden het helemaal bedacht, de boerderij overnemen van de ooms van Johannes en er dan een natuurinclusief bedrijf van maken. met minder koeien, weidegang voor het vee en eigen gewassen. Dat bleek geen makkelijk te bewandelen weg. Joanne Malotaux en Johannes Regelink zette door en dankzij crowdfunding hopen ze in de winter de boerderij over te nemen en te starten met hun eigen burgerboerderij, die de naam De Patrijs draagt, als eerbetoon aan de vogel die ze hopen terug te zien op hun land.
Het is een kogel geweest die een einde aan het leven maakte van de mannetjeswolf die leefde in het natuurgebied Planken Wambuis.
Het zal aan het OM zijn om de dader om te sporen maar voor wolvenkenner Dick Klees staat een ding vast: de dader moet gevonden worden: " Als iemand hier mee weg komt dan is dat een volkomen verkeerd signaal. Een wolf is een beschermde diersoort en daar mag niet op geschoten worden, dat moet voor iedereen duidelijk zijn. "
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.