Een groot deel van de uitbundige natuur in Arnhem staat in een lint van landgoederen die midden door de stad loopt. Sonsbeek was zo’n landgoed maar ook Zypendaal en Mariendaal behoren hiertoe. De landgoedeigenaren boden hier tegen elkaar op met protsnatuur en rariteiten. Zo was een van de eigenaren een groot bomenliefhebber die zelfs in een gebouw een hoekje heeft laten uitsparen om een boom te kunnen laten staan en er voor gezorgd heeft dat bijzondere bomen van het voormalig landgoed behouden zijn gebleven.
Tunnelvormige beukenhaag
Op het landgoed Mariendaal staat de Groene Bedstee. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. De haag is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Dat was destijds een teken van welvaart.
Bijzondere bomen
Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde. Aan de binnenkant van de tunnel is het zo donker dat er nauwelijks blad groeit. De grillige takken van de beuken zijn daardoor goed te zien. In de haag nestelen veel vogels als winterkoning en fitis.
Op het terrein staat een gigantische treurbeuk waar je in kan staan als in een gebouw. Die treurbeuk is een genetische afwijking die heel zeldzaam is en waarmee je goed je rijkdom kon laten zien. Vroege Vogels bezoekt de stadse natuur van Arnhem, vrijdag 22 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!