Pontische meeuw (samengestelde foto)
© Mars Muusse
Meeuwen hebben het niet makkelijk. Bijvoorbeeld de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw nemen ieder jaar een beetje in aantal af. Maar één soort doet het juist uitgesproken goed: de Pontische meeuw. Wat is zijn geheim?
De Pontische meeuw lijkt op het eerste gezicht enorm op de zilvermeeuw. Maar volgens Mars Muusse, één van de auteurs van een nieuwe fotogids van alle Europese meeuwen, is het verschil toch goed te zien als je weet waar je op moet letten. "Vooral de witte kop valt op", zegt Muusse. "Met name bij de jonge dieren, van één, twee of drie jaar oud, valt dat op. Daarnaast is het een wat langgerektere meeuw dan de zilver."
Onvolwassen Pontische meeuw
© Mars Muusse
Het succes van de Pontische meeuw is volgens Muusse misschien te verklaren uit het het brutale, opportunistische gedrag van de vogels. "Ze trekken 's winters veel meer rond; nu eens hier, dan weer daar. En ze zijn ook hondsbrutaal. Zelfs de grote mantelmeeuwen in het IJsselmeergebied leggen het bij de strijd om vis vaak af tegen de brutale Pontische meeuwen."
Mars Muusse, één van de auteurs van 'Meeuwen van Europa'
© Rob Buiter
Muusse doet samen met collega's ook ringonderzoek met de Pontische meeuwen in twee Nederlandse kolonies, op de Kreupel en op de dijken bij Lelystad. "Met gekleurde ringen met codes erop zijn de individuele dieren herkenbaar. Als iemand een meeuw ziet en hij of zij kan ook de code aflezen, dan willen wij dat héél graag weten", benadrukt Muusse.
Geringde vogels (ook van andere onderzoeksprojecten) zijn te melden op de website cr-birding.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.