Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pollenseizoen iets vertraagd, voorlente pakt de draad weer op

  •  
04-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
katjes_hazelaar.jpg

© Hazelaar - Fotograaf bruinekikker

Twee weken sneeuw en ijs vertraagde de ontwikkeling van de voorlente na de zeer vroege start. De natuur ligt echter nog steeds ruim twee weken voor op schema. Op steeds meer plaatsen komen sneeuwklokjes en gele kornoeljes in bloei. Pollenconcentraties van hazelaar en els bleven de afgelopen weken laag maar het hoofdseizoen van de elzenpollen nadert snel met de hoge temperaturen in de verwachting.

Voorbode van de lente

De eerste voorlenteverschijnselen, zoals de bloei van de hazelaar en de eerste bloeiende sneeuwklokjes, werden een maand eerder dan normaal doorgegeven via Natuurkalender.nl. Door de vorst en sneeuw in de afgelopen twee weken werd de groei van planten sterk vertraagd. De voorsprong is teruggelopen tot ruim twee weken. Met de flink hogere temperaturen in de weersverwachting voor de komende twee weken zullen in rap tempo op steeds meer plaatsen de eerste sneeuwklokjes in bloei komen. Deze waarnemingen werden doorgegeven via Natuurkalender.nl of de GrowApp.

Vorstschade voor de hazelaar

De kou in de tweede helft van januari heeft ook invloed gehad op de hazelaar en els. Vooral de bloemen van de hazelaar vorstschade hebben opgelopen, schat de onderzoekers in. Vorstschade is mogelijk de verklaring waarom de pollenconcentratie van de hazelaar de afgelopen weken laag bleef, terwijl er al veel struiken vol in bloei stonden.

Hoofdpollenseizoen zwarte els

De bloemen van de zwarte els waren nog beduidend minder ver ontwikkeld dan die van de hazelaar en hebben daardoor waarschijnlijk minder last gehad van de vorst. De komende twee weken zullen dus steeds meer elzen in bloei komen en kan de elzenpollenconcentratie oplopen, met hooikoortsklachten tot gevolg bij mensen die gevoelig zijn voor elzenpollen.
De onderzoekers willen door middel van crowdfunding de natuurverwachtingen beschikbaar maken via Nature Today Go. De app geeft dan antwoord op vragen zoals wanneer je pollen in de lucht kunt verwachten of wanneer de vogels hun eieren gaan leggen.
Lees meer op Nature Today
Bron: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.