Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Politieke partijen langs de groene meetlat

  •  
07-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8309 keer bekeken
  •  
groene meetlat

© Bron: Pixabay

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart a.s. hebben we de afgelopen weken in Vroege Vogels de lijsttrekkers van de zittende partijen langs de Groene Meetlat gelegd: Hoe staan zij tegenover de energietransitie? Wat willen ze met de bio-industrie? Hoeveel nieuwe natuur komt erbij? Een drietal deskundigen heeft de verkiezingsprogramma's doorgespit op de thema's natuur, milieu, duurzaamheid, klimaat en dierenwelzijn. En ze hebben gekeken naar het stemgedrag van de partijen in de afgelopen vier jaar.
Hoogleraar natuur- en landschapsbeheer Geert de Snoo, directeur van Milieudefensie Donald Pols en dierenrechtdeskundige Dirk-Jan Verdonk komen in Vroege Vogels praten over de keuzes die de politieke partijen hebben gemaakt en de  consequenties ervan.

Partijen langs de meetlat Klimaat

gm_klimaat
Bron: Milieudefensie. Per partij is berekend hoeveel CO2 Nederland nog produceert nadat het beleid van de partijen is uitgevoerd. PVV, CDA, SGP en PvdD hebben hun programma niet laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Deze partijen zijn kwalitatief (expert-opinie) beoordeeld op basis van hun verkiezingsprogramma's op de thema's energie, klimaat en verkeer (meest relevante CO2 thema's).

Partijen langs de meetlat Natuur

gm_natuur
Bron: Prof.dr. G.R. de Snoo, Universiteit Leiden. Indeling op basis van  1) bescherming natuurgebieden 2) bescherming natuur boerenland en 3) bevordering natuur in de stad

Partijen langs de meetlat Dierenwelzijn

gm_dierenwelzijn
Bron: World Animal Protection. Rangschikking op basis van verkiezingsprogramma en stemgedrag in huidige kabinetsperiode    

Afkicken van aardgas

De verkiezingscampagne gaat dit jaar nauwelijks over het klimaat. Toch zijn er de komende jaren belangrijke beslissingen te nemen over het terugdringen van de CO2 uitstoot om aan het akkoord van Parijs te voldoen. Wat  moet er met de kolencentrales gebeuren, wanneer moeten ze dicht? Een ander belangrijk thema bij de energietransitie is het aardgas. Niet alleen zijn de Groningers tegen het verder exploiteren van de gasbel daar, de hele Nederlandse samenleving zal moeten afkicken van het gas. Nieuwbouwwoningen hoeven straks niet meer aangesloten te zijn op het aardgasnetwerk. Maar de bestaande woningen van het netwerk loskoppelen wordt een enorme operatie en zal enorme investeringen vragen. Welke partijen durven daar al geld voor te reserveren?

Koe in de wei

Intensieve landbouw en weidevogels gaan niet goed samen. Dus op dit vlak dient de politiek keuzes te maken. Welke partijen maken geld vrij voor weidevogelprojecten en duurzame landbouw? En kiezen boeren weer voor de koe in de wei of blijft ze op stal? Dat zal ook afhangen van de financiële prikkels die ze krijgen. 
Luister naar alle afzonderlijke  interviews met de lijsttrekkers
De lijsttrekkers van VVD, CDA en PVV wilden niet in gesprek.

Meer over:

verkiezingen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor