Nederlandse veiligheidsdiensten houden rekening mee dat criminelen en terroristen drones inzetten voor hun plannen. Een van de tegenmaatregelen die de politie serieus onderzoekt is de inzet van roofvogels tegen drones. De politie bevestigt zondag een bericht van de NOS hierover. De training van de vogels is in volle gang. Hoewel het project nog in de testfase zit is de toekomstige inzet van de roofvogels een zeer reële mogelijkheid, aldus een woordvoerder.
Dierenwelzijn
De politie werkt samen met een roofvogelspecialist. Die traint de vogels om vijandige drones met hun klauwen vast te grijpen. Kennisinstituut TNO onderzoekt in opdracht van de politie of roofvogels op een veilige manier drones uit de lucht kunnen halen. De vogels hebben al schubben op hun klauwen, die hen moeten beschermen tegen de beet van hun prooi. TNO kijkt nu of de arenden meer bescherming nodig hebben.
Levende Have
De politie gebruikt voor haar werk al honden en paarden. De politie zet speurhonden in om drugs of explosieven op te zoeken en surveillancehonden bij het dagelijks politiewerk. De surveillancehond is een zogenoemd geweldsmiddel. De politie te paard houdt toezicht op evenementen zoals voetbalwedstrijden en demonstraties. Ook surveilleren de politieruiters op koop- en uitgaansavonden. Politiehonden en politiepaarden worden ook wel Levende Have genoemd en daar zouden dan dus nu politieroofvogels aan worden toegevoegd.
Update: Britten enthousiast over dronejager
Scotland Yard is zeer geïnteresseerd in het Nederlandse initiatief om adelaars tegen drones in te zetten. Het hoofd van de Londense politie sir Bernard Hogan-Howe verklaarde maandag geïmponeerd te zijn door de training van de vogels, die de onbemande vliegtuigjes kunnen neerhalen. Hij heeft zijn korps opdracht gegeven te onderzoeken of zoiets mogelijk is bij de Londense politie. Ook in de Verenigde Staten heeft de politie met interesse gereageerd op het gebruik van de adelaar tegen drones.