Klas van leraar Karin Gielen
© Fotograaf Merlijn Schneiders
De redactie van Vroege Vogels kreeg onlangs een fantastische mail binnen: “Beste makers van 'Zo klonk Nederland', Wat een ontzettend mooie podcast. Ik ben leerkracht op een basisschool en heb de podcast geluisterd met de leerlingen van de bovenbouw. Vooraf had ik per aflevering een Google prestatie gemaakt over de landschappen, planten en dieren waarover verteld werd. De leerlingen konden tijdens het luisteren de plaatjes (of het filmpje van een auerhoen) bekijken. Iedere aflevering waren ze zeer geboeid en vroegen mij ook de volgende aflevering te laten horen (en kijken). Ik heb dubbel genoten. Sowieso van de podcast, maar ook van geboeid luisterende leerlingen die veel geleerd hebben. Met vriendelijke groet, Karin Gielen.”
Dat de Vroege Vogel podcast 'Zo klonk Nederland' ook basisschoolleerlingen zou boeien, daar hadden de makers niet op gerekend. Om zelf te aanschouwen hoe Karin haar les vormgeeft, ging verslaggever Merlijn Schneiders naar de school van Karin Gielen: de Casa 2 talig Montessori school te Pijnacker.
En daar zaten ze dan in de klas, twaalf leerlingen die dol zijn op de podcast. En allemaal wilden ze er iets over kwijt: dat ze de kroeskoppelikaan terug willen in Nederland, dat de wolharige mammoet wel weer in Nederland mag wonen maar dan wel in een kooi, dat ze de eland weer in ons land willen en de bruine beer. Leerling Zidane vindt de podcast heel rustgevend, Luca heeft hem aan zijn familie laten horen, maar zijn zus vond het “twintig keer niks”.
Karin Gielen heeft alle acht afleveringen van de podcast 'Zo klonk Nederland' gelardeerd met dia’s. En dat bevalt de leerlingen uitstekend. Ze luisteren de hele aflevering doodstil op hun stoeltje zittend. Karin: “Ik dacht na de eerste aflevering, nu zijn ze er wel klaar mee, maar nee hoor, ze kunnen niet wachten op de volgende. Ik leer er zelf ook heel veel van, het is fantastisch!”
In de Vroege Vogel podcast 'Zo klonk Nederland' wordt je meegenomen op een tijdreis door de natuur. Wat hoor je als je rondloopt in de ijstijd als er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos waar de laatste elanden en beren hun best doen de mens te overleven die steeds meer ruimte inneemt? Klimaat en landschap veranderen voortduren en dieren komen en gaan. Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen en welke zijn ons land rijker geworden?
Meer over:
zo klonk nederlandMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.