Veel zeevogels komen om doordat ze gedurende hun leven plastic eten. Onderzoekers uit Amerika hebben ontdekt waarom deze vogels geneigd zijn plastic te eten. Het plastic afval dat drijft in zee geeft namelijk een bepaalde geur af die de vogels doet denken aan eten. De geur die ruikt naar rottend zeewier wordt veroorzaakt door een chemische reactie. De wetenschappers hebben hun
resultaten gepubliceerd in Science Advances.
Plastic met stukjes plankton
Het plastic verkrijgt de geur doordat dimethylsulfide een organische zwavelverbinding die ontstaat doordat plankton wordt afgebroken in de oceaan blijft plakken aan het plastic. De odeur zorgt ervoor dat de vogel het als voedsel beschouwt en ze het eten(plastic) al van ver kunnen ruiken. "Deze zeevogels gebruiken geur om zich te oriënteren en om voedsel te vinden", aldus een van de wetenschappers. "Ze worden nu eigenlijk voor de gek gehouden door de lucht."
Groot milieuprobleem
Enorme hoeveelheden plastic worden in de zee aangetroffen, al meer dan een kwart miljard ton anno 2016. Het is dan ook een zeer groot milieuprobleem wat het gehele ecosysteem aantast. Het is zelfs zo dat wel 90 procent van alle zeevogels weleens plastic heeft gegeten en dat bij velen het plastic zich in de maag ophoopt.