Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Planten kunnen zien

  •  
09-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
934 keer bekeken
  •  
verrood licht

© Celbioloog Kasper van Gelderen van de Universiteit van Utrecht in zijn laboratorium. Foto: Jesper Buursink

Aan de Universiteit Utrecht hebben onderzoekers ontdekt dat planten licht gebruiken om te zien of er andere planten in de buurt staan. De planten reageren hierop door de hoogte in te groeien voordat de buurman het zonlicht heeft afgepakt. Om hun omgeving waar te nemen gebruiken planten een - voor ons onzichtbaar - verrood licht.

Verrood licht

Planten gebruiken (zon)licht om te groeien. Een klein deel van het zonlicht bestaat uit verrood licht en als dat van andere planten reflecteert kunnen ze elkaar als het ware zien. Elke plantencel bevat, net als in ons oog, receptoren om licht te kunnen waarnemen. Hierdoor weten ze of er andere planten bij hen in de buurt zijn. Een reactie op deze waarneming is bijvoorbeeld dat planten boven elkaar uit proberen te groeien om eerder te gaan bloeien dan de ander. Door verrood licht te schijnen op zandraketten, kleine algemene voorkomende plantjes, gaat de punt van zijn blaadjes omhoog groeien.
Verrood licht bij hoog gras zichtbaar gemaakt met speciale filter. Foto: Kasper van Gelderen

Het 'oog' bepaalt

Meer verrood licht op de punt van het blad zorgt dat dit blad omhoog beweegt, terwijl het op de steel alleen leidt tot een sterke lengtegroei van die steel. Daartussen treden beide reacties op: de steel groeit een beetje en de bladpunt beweegt een stukje omhoog. Het 'oog' bepaalt dus hoe de plant reageert. Voor de onderzoekers leidt dit weer tot nieuwe vragen. Waarom die verschillende reacties, afhankelijk van waar de kleurverandering wordt waargenomen? En hoe zorgt een plant dat een kleurverandering leidt tot een reactie ergens anders in de plant?

Toepassing

Door de ontdekking van de manier waarop planten zien en de invloed van verrood licht kunnen onderzoekers als het ware met de planten 'communiceren' zodat ze minder hard de hoogte in groeien of juist sneller. Dit kan bijvoorbeeld van invloed zijn in de tuinbouw en het kweken van groente. Maar het onderzoek geeft vooral meer inzicht in de manieren waarop planten precies groeien en met elkaar communiceren.
Meer informatie op de website van de Universiteit Utrecht
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.