Sommige planten kunnen ‘horen’ en dat is relatief nieuw in de wetenschap. Immers, hoe kunnen ze horen als ze geen oren hebben? Toch zijn er inmiddels verschillende bewijzen gevonden dat planten geluiden waar kunnen nemen. Hoe doen ze dat?
Teunisbloem luistert mee
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Tel Aviv in Israël onderzocht de teunisbloem Oenothera drummondii. Deze soort is familie van de teunisbloemen die ook in Nederland groeien. Het team speelde verschillende geluiden af bij de planten. Wat bleek? Bij lage frequenties en ook bij het geluid van zoemende bijen, kregen de planten een hoger suikergehalte in hun nectar. De nectar werd dus zoeter. Dit maakt de planten aantrekkelijker voor insecten en dit maakt de kans om bestoven te worden groter.
Planten hebben geen oren zoals wij ze kennen. Toch kunnen de teunisbloemen van het onderzoek uit Tel Aviv geluid waarnemen. De onderzoekers concludeerden dat de geluiden opgevangen worden door de bloem van de plant. De bloem lijkt qua vorm op een satellietschotel. Deze ‘schotel’ vangt geluidsgolven op en kan de golven versterken. De trillingen van de bloem hadden in het onderzoek dezelfde frequenties als het afgespeelde geluid van de zoemende bijen.
Plant reageert op geluid
Dit is niet het enige onderzoek dat erop wijst dat planten geluiden kunnen waarnemen. Een Australisch onderzoek toonde aan dat de wortels van erwtenplantjes (Pisum sativum) in de richting van het geluid van stromend water groeien. Ook maken sommige planten afweerstoffen aan als ze het geknaag van insecten aan planten horen. Planten kunnen dus ‘horen’ zonder oren.
Fytoakoestiek
Deze ontdekkingen roepen veel vragen op. Onderzoekers zijn benieuwd naar hoe dit ‘gehoor’ precies werkt bij planten. Door deze onderzoeksresultaten is het onderzoeksgebied ‘fytoakoestiek’ geopend, wat letterlijk ‘geluidsonderzoek naar planten’ betekent. Wat zullen de plantenwetenschappers nog meer ontdekken?