Houtkunstenaar Marco Mout uit Zutphen heeft een speciaal idee bedacht om de zogeheten Anne Frank Boom een tweede leven te geven.
Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons twee zo, dat we niet meer konden spreken.
Een fragment uit het dagboek van Anne Frank, van 23 februari 1944, waarin ze de kastanjeboom beschrijft die binnenkort omgezaagd zal worden omdat de boom ziek en oud is. Anne Frank keek vanuit het zolderraam van het achterhuis vaak naar deze kastanjeboom en schreef er regelmatig over in haar dagboek. Een wereldwijde golf van reacties volgde deze week op het bericht dat het Anne Frankhuis naar buiten bracht.
Een zakenman bedacht dat de Anne Frankboom wel in koper vereeuwigd zou kunnen worden. De Anne Frankstichting wil de kastanjes van de boom verspreiden over alle Anne Frankscholen op de wereld.
Houtkunstenaar Marco Mout stelt voor om de beste stukken van de paardekastanje toch nog een tweede leven te geven, namelijk als materiaal voor een speciaal herdenkingsbeeld. Een andere mogelijkheid is de resterende stukken te gebruiken als lesmateriaal voor houtbewerkingslessen voor kinderen. Mout heeft zijn plan voorgelegd aan het Anne Frank Huis en de Deelraad Amsterdam-centrum.
Wie ook vindt dat het overblijfsel van deze bijzondere historische boom een bijzondere bestemming moet krijgen, kan via e-mail steun betuigen aan Marco Mout:
mouthout@hotmail.com
.