Daar waar de plaagmier eerst alleen voorkwam in steden en dorpen is ie nu voor het eerst in een natuurgebied aangetroffen. Op de Waalsdorpervlakte vond EIS-Kenniscentrum Insecten een reusachtige kolonie.
De plaagmier (Lasius neglectus) staat er om bekend dat hij leeft in superkolonies met honderden tot duizenden koninginnen, die eitjes leggen.De plaagmieren komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië, en zijn naar alle waarschijnlijkheid via potplanten ons land binnengekomen. In de steden zorgen ze voor flinke overlast. Zo kan bestrating flink verzakken.
En nu is de plaagmier dus voor het eerst in een natuurgebied aangetroffen. Op de Waalsdorpervlakte nabij De Haag, een Natura 2000 gebied van waterwinbedrijf Dunea. Ecoloog Maarten Werink : “We gaan samen met EIS/Naturalis onderzoeken welke schade deze plaagmier in ons gebied aanricht. Hopelijk valt het wel mee. Maar als waterwinbedrijf zijn wij natuurlijk extreem alert op dit soort exoten."
Naast de overlast aan gebouwen richt de plaagmier ook schade aan in de natuur. De plaagmier leeft van zoete honingdauw: een uitscheidingsproduct van bladluizen. Voor de bladluis ook fijn want ze worden verzorgd en beschermt door de plaagmier. Door de enorme aantallen plaagmieren in een boom zal het aantal bladluizen ook toenemen wat ten koste kan gaan van de boom. Ook concurreert de plaagmier met lokale mierensoorten om voedsel en habitat.
Rick Buesink van EIS: “Er is heel weinig bekend van deze plaagmier. Het is dus tijd voor een grootschalig onderzoek naar hoe de plaagmier exact leeft, hoe diep die zijn tunnels graaft en hoe groot de ecologische schade is van deze megakolonies.“
Thema's:
honing douw is voor de volwassen mieren,in voorgaande stadia hebben ze eiwitten nodig(de larven)
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.
onbegrijpelijk dat er nu pas aan een groot onderzoek wordt gedacht. In mijn eigen tuin is het vergeven met deze mier. Alles wordt aangetast. Óók binnenshuis. Ze zitten in de gehele buurt en zijn een stille plaag. Er zijn weinig mensen die iets weten van natuur en men heeft ook hier in de buurt geen benul van wat er zich afspeelt in de tuinen en in huis.
De kennis is belabberd en de interesse al helemaal. Je ziet alles negatief worden beïnvloed door klimaatverandering en bijvoorbeeld dus deze mierenplaag. Ze zijn uiterst taai en niet weg te krijgen. De Japanse duizendknoop in dierlijke gedaante.