Vorig jaar werd pas begonnen met het opspuiten van een nieuwe archipel in het Markermeer: de Markerwadden maar nu al broeden de eerste vogels op de prille eilandjes. Vele honderden visdieven en kokmeeuwen, maar ook kleine plevieren, kluten en zelfs dwergmeeuwen en dwergsterns hebben hun nesten op het kale zand gemaakt.
Broedsucces
Met name de visdieven hebben de speciale belangstelling van onderzoeker Jan van der Winden. In opdracht van Vogelbescherming Nederland houdt hij, in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en diverse vrijwilligers, in verschillende kolonies in Marker- en IJsselmeer en in de randmeren het succes van de vogels bij. Of ergens wel of geen vogels nestelen vindt hij daarbij minder interessant. "Het gaat erom dat die vogels ook daadwerkelijk jongen grootbrengen. Op de archipel De Kreupel, in het IJsselmeer boven Medemblik, hebben we diverse jaren gezien dat er heel veel vogels broedden, die aan het eind van het jaar bijna geen jongen groot wisten te brengen. Dit jaar lijkt het daar overigens wél redelijk goed te gaan."
Omheining
Ook op de Markerwadden wil Van der Winden het broedsucces bij gaan houden, onder andere door enkele nesten te omheinen, zodat de jongen niet ver weg kunnen lopen. Op die manier kan hij de groei van de jongen nauwkeurig in de gaten houden. "Op die manier hopen we van de verschillende kolonies te leren wat de succesfactoren zijn. Aan welke eisen moet de omgeving voldoen voor de beste kans op uitvliegende jongen?"