Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peter Koomen: Broeikasbeestjes

  •  
05-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Is er hier nu broeikaseffect of niet? Eerst is het voorjaar warm en droog, later in de zomer koud en nat. Dus wordt eerst hard geroepen om CO2-reductie, later is het misschien allemaal niet zo nodig. Op het weer kun je niet vertrouwen. Op de dierenwereld wel. Meer bijeneters in Nederland betekent dat het hier gemiddeld warmer wordt. Dat geeft aan dat het goed komt met mijn plannen voor een plezierige oudedagsvoorziening. Nou heb ik niet zoveel met vogels, maar wel met insecten en spinnen en zo. De leukste daarvan zitten nu nog in de wat warmere landen. Daar ga ik dan ook regelmatig naar toe. Maar als ik met pensioen ga, dan hoeft dat waarschijnlijk niet meer. De beestjes beginnen nu al naar míj toe te komen. In mijn achtertuin in Leeuwarden zitten al twee grappige hooiwagensoorten waarvoor ik vroeger toch minstens naar het zuiden van Duitsland moest. Toegegeven, het zijn beestjes die zich gemakkelijk laten meeslepen met hout en natuursteen, maar ze weten zich hier toch goed te handhaven. Ik beschouw ze als voorboden van veel moois dat nog komen gaat.
Ik verwacht toch zeker binnen een paar jaar de eerste schorpioenen in Nederland. Ze zijn al dichterbij dan u denkt: in Sheerness, zit al tientallen jaren een kolonie schorpioenen in een oude havenmuur, op maar 150 km van Nederland. Na de schorpioenen duiken waarschijnlijk de eerste zwarte weduwen op, niet die engerds uit Noord-Amerika en Australië, maar onze eigen Middellandse Zeevariant: met dertien mooie rode stipjes op een glanzend zwart achterlijfje.
De mediterrane spinduizendpoot is al een paar keer in ons land gesignaleerd. Dankzij dertig snelle lange dunne poten zorgt dit onschuldige diertje altijd voor hilarische schrikeffecten. Het zullen er meer worden, gevolgd door hoge gilletjes vanwege 12 cm lange, bijtgrage duizendpoten. Ze zijn prachtig knalgeel met blauwgroene randjes. In Spanje gebruik ik altijd dikke leren handschoenen en een pincet van 30 cm om ze te vangen, maar die heeft niet iedereen.
Rond de Middellandse zee lopen ook miljoenpoten rond van een centimeter of tien. Wat zal er gebeuren als die hun opwachting gaan maken in onze huizen? Je kunt ze niet buiten de deur zetten, want ze gebruiken onmiddellijk hun chemische afweer. Uit gaatjes langs de zijkant van hun lichaam komt een goedje waardoor huis en handen al gauw een week naar apotheek blijven stinken.
Zo kan ik nog even doorgaan. De onschuldige kakkerlakjes waar we nu last van denken te hebben, zullen opgevolgd worden door fors grotere exemplaren. De termieten zullen hun intrede doen en de werken van de bonte knaagkever in de schaduw stellen. Treksprinkhanen zullen de snijmaïs als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Enorme houtbijen en dolkwespen zullen de angst voor limonadewespen stevig relativeren. Ik zie dat allemaal wel zitten. Ga dus vooral zo door.
Helaas heb ik zelf geen auto en een huis met HR-ketel en spaarlampen. Ik kan dus zelf weinig bijdragen. Misschien moet ik de magnetron dan nog maar een uurtje voor niets aan zetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.