Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 14 november 2021 terug op de volgende startpunten:
00:11:20 - Persoonlijk landschap van Ruben Smit
00:32:40 - Ratten en vliegende ratten uit de podcast 'Vroege Vogels en andere dieren'
00:38:40 - Damhertenbronst Horsterwold
01:04:30 - Zwammen bij het Naardermeer intro
01:10:20 - Zwammen bij het Naardermeer vervolg
01:46:10 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk
02:29:30 - Waddenmozaiek
02:40:50 - Klimaatethiek in Glasgow
Zijn leven bestond uit jagen, het jagen op spectaculaire natuurbeelden. Tot natuurfilmer Ruben Smit, bekend van films als de Nieuwe wildernis en Wad, in maart 2019 ziek werd. Hij bleek de ziekte van Lyme te hebben. Om de ziekte te lijf te gaan trok hij dagelijks een uurtje de natuur in met een fotocamera. Dat resulteerde in een fotoboek met als titel 'Persoonlijk Landschap: Perspectief zonder horizon'.
Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Jungle’ van Patrick Roberts en ‘De veranderende kijk van vogels in de kunst’ van Roger J. Lederer.
Titel: Jungle
Auteur: Patrick Roberts
Uitgeverij: Nieuw-Amsterdam
Reeds verschenen
Titel: Vogels; de veranderende kijk van vogels in de kunst
Auteur: Roger J. Lederer
Uitgeverij: Noordboek
Reeds verschenen
Alexander_Reeuwijk
© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak
De aardappelbovist, de kastanjeboleet, de vliegenzwam en de roodbruine slanke amaniet. Rond het Naardermeer zijn talloze paddenstoelen te vinden. Zowel hele algemene soorten als bijzondere typische soorten van het moeras. Voordat het zwammenseizoen echt op zijn eind is maken we zondag in Vroege Vogels nog een laatste rondje, met paddenstoelen-expert Peter-Jan Keizer.
Vliegenzwam
© Natureluur
De VN conferentie over het klimaat in het Schotse Glasgow eindigt dit weekend. Wat hebben de twee weken van onderhandelingen opgeleverd? Is het glas halfvol of halfleeg? In Vroege Vogels een gesprek met Laura de Vries, de vice-voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.
Anderhalf jaar lang lagen ze onder water in een geul tussen Texel en Vlieland, zestig kooien met daarin verschillende bodems, van hout tot grind. De kooien staan nu weer op het droge en nu buigen onderzoekers Sterre Witte en Sander Holthuijzen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ, zich over al het onderwaterleven dat in de kooien mee aan land is gekomen.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.