Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Perseïdenzwerm en ander hemelnieuws

  •    •  
07-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3391 keer bekeken
  •  
meteoren

© pixabay

"Op 12 en 13 augustus is er een bijzondere perseïdenzwerm boven Nederland te zien, een meteoren regen die, als alle omstandigheden goed zijn, rond 04.00  uur op zondag 13 augustus te zien zal zijn. "Maar dan moeten wel alle omstandigheden meewerken; een niet al te felle maan, geen bewolking," meldt wetenschapsjournalist Govert Schilling. "De meteoren van de Perseïden zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. In de volksmond worden het ook vallende sterren genoemd maar eigenlijk zijn het dus meteoren. Kosmisch gruis dat van grote hoogte, 85 kilometer, naar beneden valt, richting de aarde. Maar het wordt tegengehouden door de dampkring. Daar komt het met een enorme snelheid in terecht en zorgt het voor een reactie van de atomen in de dampkring. Dat veroorzaakt het prachtige lichtverschijnsel..." 

Perseus 

"Er vallen vaker meteoren, maar zo’n zwerm is bijzonder, die valt maar een keer per jaar, in onze zomer", aldus Govert Schilling: "De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is."

Hemel en Aarde

Govert Schilling publiceerde onlangs het boek 'Hemel & aarde'. Een boek dat een blik geeft op ons heelal en aarde. Hoe ziet onze planeet er uit vanuit de hemel? En wat voor prachtige fenomenen zijn er in de hemel te zien? Sterrenstelsels op miljoenen lichtjaren afstand, de Melkweg of planeet Mars en ruimtefoto's van natuurverschijnselen zoals vulkaanuitbarstingen, lichtvervuiling en  megasteden.

Euclid

In het boek van Govert staan tal van foto's van de James Webb Space Telescope. Deze telescoop werd twee jaar geleden gelanceerd en moet het licht opvangen van sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal werden gevormd. Ook moet het de vorming van nieuwe sterrenstelsels observeren.

foto Euclid

© ESA

Maar er zweeft al weer een nieuwe telescoop in de ruimte: in juni 2023 werd de Europese ruimtetelescoop Euclid gelanceerd. Die heeft een geheel andere taak dan de James Webb. De Euclid moet miljarden stelsels zoals onze Melkweg in kaart brengen en heel nauwkeurig bepalen waar die staan. Dat moet een enorme nauwkeurige driedimensionale kaart van het heelal opleveren.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.