PBL: spits milieubelasting toe op productie
• 17-11-2017
• leestijd 2 minuten
© Bron: Pixabay
Groene belastingen zijn vaak niet effectief bij het terugdringen van milieuschade in Nederland. Veel milieuschade wordt in een vroeg stadium van het productieproces veroorzaakt en zou beter daar belast kunnen worden. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Productieprocessen
Een groot deel van de milieuschade, zo’n 7 miljard euro, ontstaat bij de verwerking van grondstoffen. In productieprocessen waarin fossiele brandstoffen als grondstof worden gebruikt - zoals olie waarvan plastic wordt gemaakt - valt nog veel winst te behalen. Zo’n 55 procent van het gebruik van fossiele brandstoffen op deze manier wordt helemaal niet belast.
Om de milieuschade op termijn terug te dringen zou het beter zijn de belastingen te heffen op dat deel van de productie waar het wordt veroorzaakt, en niet op consumptie, zoals nu vaak het geval is. Op die manier worden producenten gestimuleerd schoner te werk te gaan, stelt het PBL.
Reactie minister Eric Wiebes (Klimaat)
Ook bedrijven moeten hun bijdrage leveren aan het tegengaan van milieuschade, maar hogere belastingen zijn niet altijd de beste oplossing. Dat zei minister Eric Wiebes (Klimaat) vrijdag in reactie op een rapport van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL).
Wiebes erkent dat zowel bedrijven als burgers moeten bijdragen aan het terugdringen van milieuschade, maar denkt niet dat hogere belastingen altijd de oplossing zijn. ,,Dat zou wel eens heel veel banen kunnen kosten'', zei hij na afloop van de ministerraad. ,,Wat we niet willen is maatregelen nemen waardoor bedrijven wegtrekken, waar het klimaat niets mee opschiet, maar waar we wel onze werkgelegenheid mee naar de Filistijnen helpen.
''
Bron: ANP