In de jaren tachtig was boswachter geen beroep voor vrouwen. Voor de jonge Pauline Arendse een flinke tegenvaller want ze had zo'n duidelijk beeld voor ogen : in het groen gestoken de baas zijn van een bos. Maar de tijd zat niet mee, haar mentor op de middelbare school vond dat ze maar iets met voedsel moest gaan doen. Zo werd Pauline Arends diëtist, maar het idee om boswachter te worden, bleef knagen. Haar oog valt jaren later op een advertentie van Staatsbosbeheer, dat naarstig op zoek is naar vrouwelijke boswachters. Bij wijze van een proef start Staatsbosbeheer met twaalf vrouwen de eerste lichting V.O.I.O.S (vrouwelijke opzichters in opleiding).
Bunzinghotel
In 2017 bouwde Pauline een speciaal steenmarterhotel boven op haar kippenhok. In de hoop dat de steenmarters langskwamen maar niet de kippen zouden grijpen. Helaas: het hotel is na een jaar nog steeds niet bewoond. Maar Pauline heeft wel steenmarters op bezoek. Ze hebben hun intrek genomen in het bunzinghotel, iets verder in de tuin. Tot grote vreugde van de boswachter.
Hart van Drenthe
Pauline is een van de twaalf vrouwen van V.O.I.O.S en wordt na haar opleiding boswachter in het Hart van Drenthe. Daar is ze nimmer vertrokken. Hart van Drenthe is het gebied rond de Drentse dorpen Hooghalen, Grolloo, Elp en Schoonloo. 5000 hectare aaneengesloten natuur met gevarieerde bossen, onverwachte vennen, weidse heidevelden, stuifzand en grillige beken.
Gehoor
Het inventariseren van onder andere vogels en sprinkhanen behoort ook tot een van de taken van Pauline Arends. Enkele jaren geleden kreeg ze de indruk dat er soorten flink achteruit gingen. Zo hoorde ze nog maar heel weinig goudhaantjes in d’r gebied. En dacht ze dat de sprinkhanen en krekels waren verdwenen. Toen ze met andere vogelaars op pad was, kreeg ze door wat er aan de hand was. Haar gehoor was enorm achteruitgegaan. Een normaal gehoortoestel wilde ze niet, daar hoor je geen vogelgeluiden mee. Dus schafte Pauline een ultra modern apparaat aan, hiermee hoort ze de vogels weer als van ouds.