Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Past het dier nog op ons bord? Veelzijdige blik op vlees

  •  
24-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3040 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

© Pixabay

De veehouderij ligt de laatste tijd enorm onder een vergrootglas. Te midden van de stikstofdiscussie verschijnt nu een boek, met de centrale vraag of we in de toekomst wel dieren moeten blijven eten. Het is een persoonlijke zoektocht van de Wageningse hoogleraar Imke de Boer, waarbij zij het eten van dieren vanuit allerlei perspectieven bekijkt: milieu, dierenwelzijn, gezondheid en ethisch.

Vragen stellen

Advertentie
Dit is reclame van STER

‘Hoe kan het dat ik zoveel van dieren houd en ze ook opeet? Waarom eet ik geen paarden- of hondenvlees, maar wel kipfilet of een karbonaadje?’ De Boer beschrijft in haar boek dat ze al sinds het begin van haar studie in Wageningen met dit soort vragen rondliep. Ze studeerde af en ging werken binnen de afdeling Dierwetenschappen. Inmiddels is ze hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen Universiteit. Deze week is haar boek ‘Past het dier nog op ons bord?’ verschenen, bij uitgeverij Noordboek. Hierin probeert ze erachter te komen of het eten van dieren op de huidige schaal nog wel houdbaar is. Moeten we allemaal veganist worden? Past een beetje dierlijk voedsel in een duurzaam dieet? En deugt het om een dier te bezitten?

meat-1030729_1920 vlees

© Pixabay

Voedselvisie

De Boer ontving twee jaar geleden de prestigieuze ‘Rockefeller Food System Vision Prize’. Samen met andere wetenschappers, boeren en vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties ontwikkelde ze een voedselvisie. Hierin staat bijvoorbeeld dat we in Nederland in 2050 minder vlees en meer groente eten, dat gezond en duurzaam voedsel makkelijk verkrijgbaar is en dat alle kinderen voedselonderwijs zouden moeten krijgen.

Stikstof

Het boek verschijnt in een week waarin de stikstofdiscussie op een hoogtepunt is. Tienduizenden boeren demonstreerden woensdag tegen de plannen van het kabinet. Naar verwachting moet de veestapel in 2030 met zo’n 30% zijn gekrompen. Veel boeren zullen vrijwillig of verplicht moeten stoppen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de stikstofplannen overigens. Al moet landbouwminister Henk Staghouwer terug naar de tekentafel. Volgens de Kamer biedt hij de boeren veel te weinig perspectief voor de toekomst. Staghouwer moet nu ruim voor Prinsjesdag met nieuwe plannen komen.

48902619502_011d894f20_o

Boerenprotest bij Provinciehuis Den Haag

© Roel Wijnants (CC BY-NC 2.0)

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes
24 jun. 2022 - 14:10
Het is een persoonlijke groei naar vegetariër en veganist. Toen ik heel jong was at ik geen konijn, wel kip: een sentimentele keuze. Mijn moeders zus was al heel vroeg vegetariër. Dat had ik al wel steeds in mijn hoofd. Een jaar of 40 geleden hakte ik de knoop door. Het duurt een paar jaar, maar dan begin je van vlees op je bord te griezelen: je eet lijk. Naar veganisme vond ik moeilijker, ook al omdat ik zelf steeds op gluten letten moet en die zitten bijna altijd in de eiwitbronnen voor vega's. Wel wordt de plantenzuivel steeds makkelijker. Er is zo veel keus dat je na een tijdje wel iets naar je smaak vindt. Het bevalt me prima nu, al kan ik veganisme buitenshuis vrij moeilijk volhouden. Dan ben ik niet streng voor mezelf. Vegetarisch gaat altijd prima. Zo zou het al veel beter met de wereld gaan als men alleen bij bepaalde gelegenheden nog een stukje dier at. Ik vermoed dat men daar ook uiteindelijk mee gaat ophouden: het is leed op je bord. We reisden vorige week naar Kiel in Duitsland: we kwamen de ene na de andere vrachtwagen met dieren tegen. Je hart draait om. Vooral als je die jonge kippies totaal in shock in hun kratten ziet liggen....... Wat mij betreft kunnen er niet genoeg boeken geschreven worden over dit leed. Het boek van J S Foer "Dieren eten" lag destijds voor 5 euro bij de kassa in de boekhandel. Maak dus die boeken toegankelijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor