Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Urenlange paring van de vlinder

  •  
29-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7631 keer bekeken
  •  
Parende icarusblauwtjes

© Parende icarusblauwtjes. Fotograaf: kasteelheertje

In mei en juni zijn de nakomelingen van die voorjaarsvlinders als rups actief. In de loop van juni verschijnen de verse vlinders van de tweede generatie. Het is voor de vlinders dus weer tijd om te paren! Maar hoe werkt dat eigenlijk bij deze mooie insecten?
Koppeltjes vormen
Vrouwtjes van veel soorten gaan al snel over op de daad nadat zij uit de pop komen. Ze scheiden geurstoffen of feromonen af via klieren in het achterlijf die mannetjes op grote afstand kunnen waarnemen. Eenmaal het vrouwtje gevonden zal hij haar het hof maken met een baltsvlucht. Hierbij verspreidt het mannetje zijn feromonen terwijl hij om het vrouwtje heen fladdert. Hierdoor weet zij dat die bij dezelfde soort hoort.
Vastzitten
Bij het paren staan vlinders met het achterlijf naar elkaar toegericht. Soms hebben ze zelfs de vleugels in elkaar geschoven. Tijdens de daad zitten deze diertjes enkele uren aan elkaar vast waardoor ze zich maar moeilijk kunnen verplaatsen. Als er gevaar dreigt kunnen ze wel wegvliegen, maar zitten ze nog steeds met elkaar verbonden! Niet echt praktisch. De mannetjes hebben valven (kleppen) die een soort tang vormen waarmee het vrouwtje kan worden vastgehouden tijdens de daad. De valven passen precies op het achterlijf van het vrouwtje met een soort 'slot - sleutel' principe dat soortspecifiek is. 
Parende koolwitjes

© Deze kleine geaderde witjes lijken bijna versmolten met elkaar. Fotograaf: annetpiet.

Bevruchting
Terwijl de vlinders bezig zijn wordt de sperma door het vrouwtje opgeslagen voor later gebruik. De eitjes worden namelijk pas bevrucht wanneer deze worden afgezet. Het voordeel hiervan is dat het vrouwtje haar eitjes op meerdere momenten kan leggen en maar een keer hoeft te paren. 
Meerdere keren 
Bij sommige soorten paren de vrouwtjes toch vaker. Het kan zijn dat zij dit doet om het sperma te verversen. Een andere reden kan zijn dat de vlinder voedingsstoffen ontvangt bij het samenkomen. Mannetjes van de weerschijnvlinders en dikkopjes verzamelen bijvoorbeeld zout en geven dat de vrouwtjes mee. Hierdoor kunnen de eitjes zich beter ontwikkelen. Na alle moeite worden de eitjes afgezet en achtergelaten en is het tijd voor de volgende generatie. Missie voltooid.
Kleine weerschijnvlinder

© De kleine weerschijnvlinder verzamelt zout voor het paren. Fotograaf: Paulcools.

Meer over:

vlinder, vlinders
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor