In deze video's zijn filmpjes van parende icarusblauwtjes te zien! Deze kleine, felgekleurde vlinders zijn in Nederland goed vertegenwoordigd en staan bekend om hun prachtige blauwe vleugels bij de mannetjes en bruinblauwe tinten bij de vrouwtjes. Het vastleggen van dit paringsmoment tussen deze insecten is uniek en biedt een blik op hun toch wel aparte voortplantingsproces.
De video's zijn gemaakt door Tonnie van den Brom, Dennis Kirsten en Ingrid Schaareman.
Bij vlinders begint de paring vaak met een indrukwekkende dans van de mannetjes, waarbij ze met hun vleugels fladderen om het vrouwtje te imponeren. Tijdens deze balts hangen de twee vlinders secondenlang 'stil' in de lucht. Als er dan geen ander mannetje komt verstoren, landt het duo op of tussen de vegetatie. Soms loopt het mannetje nog even achter het vrouwtje aan, terwijl beide hun vleugels op en naar bewegen, totdat ze overgaan tot paren. Om dat te doen, verbinden ze hun achterlijfjes aan elkaar. Dat kan soms een tijdje duren, dus de vlinders zitten wel even aan elkaar vast.
Na de bevruchting, legt het vrouwelijke icarusblauwtje haar eitjes één voor één op lage planten, zoals klavers of rolklavers. Dat doet ze op de bovenzijde en basis van de jongere bladeren van de plant. Deze planten dienen later als voedselbron voor de rupsjes wanneer ze uit de eitjes komen.
Deze vlinders zijn van mei tot begin oktober actief. Tijdens deze periode zie je ze fladderen en als je gelukt hebt zelfs paren. Net zoals een groot deel van de insecten, zijn ook Icarusblauwtjes belangrijk voor de voortplanting van bloemen en planten in de natuur. Wanneer ze zelf nectar uit bloemen halen, helpen ze mee met de bestuiving van andere wilde bloemen.
Bron: Vlinderstichting
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.