© Nederlandse Archeologievereniging
Het is in deze warme zomer niet heel moeilijk om het je voorstellen: ruim 100.000 jaar geleden was hier een subtropisch klimaat. Met fantastische dieren als nijlpaarden, leeuwen, bosolifanten, hyena’s en reuzenherten. Wat er toen leefde weten we uit de vondst van fossielen. Fossielen die onder andere zijn opgegraven uit de ondergrond van de Oostvaarderplassen. In het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere zijn vanaf 18 juni tot en met 29 oktober vele spectaculaire vondsten te zien.
Frank Wesselingh is schelppaleontoloog en verbonden aan Naturalis. “ We hebben drie parels gevonden, fantastisch. Twee kleine parels uit mosselen en een grote uit een oester. Dat is echt heel zeldzaam. Zo goed geconserveerd, echt prachtig. We hebben allemaal schelpen gevonden die nu niet meer in de Noordzee voorkomen. Kijk het was hier heel warm en bij de diepteboringen hebben we veel zeeschelpen uit de vroegere Eemzee aangetroffen én dus ook echte parels.”
Behalve resten van dieren zijn er ook veel werktuigen van Neanderthalers gevonden. Zij leefden tussen de bosolifanten en nijlpaarden. Enkele zeldzame topstukken zijn er gevonden zoals vuursteen werktuigen. Frans Roesscher paleontoloog en organsiator van de tentoonstelling: “ Wij presenteren ook vondsten van het reuzenhert. Met name de vondst op de Marker Wadden van stuk bovenkaak met kiezen. Ook presenteren wij een stuk gewei van reuzenhert waar duidelijke snijsporen op zitten. Het is ouder dan 45.000 jaar oud. Dat betekent dat de Neanderthaler de dader is. Een zeer zeldzaam stuk!”
© boswachter Markerwadden
Meer over:
oostvaarderplassenMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.