Het wordt gezien als een van de mooiste onder water plekken ter wereld. Raja Ampat, bij Indonesië. Een natuurgebied met vrijwel onaangetast koraal, sponzen, haaien, reusachtige manta’s en meer dan duizend soorten vissen. Waar vind je dat nog? Het wordt gezien als het epicentrum van de mariene biodiversiteit. Bioloog Lisa Becking van de Wageningen Universiteit reist er volgende week naartoe voor een opmerkelijke expeditie. Ze gaat onderzoeken hoe dit unieke stuk natuur te beschermen is. Dat doet ze niet samen met mede-biologen, maar onder andere met sociologen, economen en andere wetenschappers.
Geen stress
Terwijl veel andere koraalgebieden in de wereld, zoals het Great Barrier Reef, achteruitgaan is het koraal bij Raja Ampat relatief gezond. Becking: het koraal staat hier niet onder stress zoals op veel andere plekken. En dat komt waarschijnlijk vooral doordat de natuur hier goed beschermd wordt. Dus geen overbevissing, geen erosie en geen extreme watervervuiling, zoals via het riool.
Toerisme
Maar de vraag is hoe lang het nog goed gaat. Want, Raja Ampat wordt de laatste jaren sterk gepromoot als toeristische duikbestemming. Becking zag dat zelfs op het Amsterdamse Centraal Station reclame wordt gemaakt voor reizen naar dit natuurparadijs. Becking wil graag weten welk effect dat groeiende toerisme heeft op de ecosystemen onderwater, en op de mensen bovenwater die hiervan leven, door visvangst of inkomsten uit toerisme. Samen met sociologen, economen, hydrologen en zelfs een kunstenaar gaat de marien bioloog van de Wageningen Universiteit begin januari op expeditie naar Raja Ampat. Om met behulp van al deze expertises beter te begrijpen wat er gebeurt in dit gebied en hoe je het daarmee nog beter kan beschermen.
Lees meer over die internationale project op Marinelakes.com