Langs een deel van de route liggen tunnels onder de weg, waar de padden met behulp van schermen langs de weg naartoe worden geleid. "Maar dat is alleen op de drukste oversteekplaatsen", zegt De Jonge. "Er is niet genoeg geld om die dure tunnels op álle plekken aan te leggen. Maar waar géén tunnels en schermen liggen, steken tóch nog wel padden over. Door heel langzaam langs die wegvakken op en neer te rijden, hoop ik zoveel mogelijk van die padden te zien en veilig over te zetten", zegt De Jonge. "Als ik dat lopend zou doen, gaat dat te traag en mis ik de meeste dieren."
Vrijwilligers van IVN Midden-Kennemerland verzamelen trekkende padden en kleine watersalamanders om ze op een veilige plek over de weg te zetten.
© Rob Buiter
Opwarmende amfibieën
Kleine watersalamander trekt in maartse nachten naar de voortplantingspoelen
© Rob Buiter
De paddentrek en ook de trek van watersalamanders komt op gang zodra het 's nachts een graad of zes is. "Dan kruipen de dieren uit hun winterse schuilplekken in het bos en trekken naar de poelen waar ze zich voortplanten. Ik heb daar wel veel respect voor", zegt de Jonge. "Een hele winter niet eten en dan met een lege maag op weg naar de paarplekken en daarná pas weer beginnen met eten ..."
Vrijwilligers van IVN Midden-Kennemerland zetten padden en salamanders veilig over
© Rob Buiter
Van Ameland tot Limburg, overal zijn vrijwilligers op pad om de trekkende padden en andere amfibieën veilig te helpen oversteken. Uit de onderstaande tweets blijkt de waardering voor deze mensen: